Üzleti tippek

Erős nyara volt Ferihegynek

A három nyári hónapban több mint 2 millió utas használta a ferihegyi repülőteret, ami új rekord a repülőtér életében – közölte Budapest Airport Rt. (BA) az MTI-vel kedden.
Augusztusban a ferihegyi repülőtéren 739 ezer utast regisztráltak, 24,5 százalékkal többet, mint tavaly augusztusban. Az első nyolc hónap utasforgalma meghaladta a 4,1 millió főt, ami 29,5 százalékos növekedés.
A BA közleménye szerint a fapados társaságok augusztusban 121 151 utast szállítottak, az előző évihez képest tízszeres, a múlt hónaphoz viszonyítva 25 százalékos forgalomgyarapodást értek el. Januártól augusztusig összesen 433 339 “low-cost” járattal utazó utast számolt meg a BA Rt. Tavaly nyáron egy, az idén már nyolc fapados szállított utasokat Ferihegyről. A 10 legnagyobb utasforgalmat lebonyolító légitársaság közül már öt diszkont társaság, a legtöbb utast azonban még mindig a Malév szállítja.

A nyár legnépszerűbb célállomásai európai városok voltak. Kiemelkedik közülük Amszterdam, Berlin, Frankfurt, London, München és Párizs, ezeket a Budapestről induló utasok harmada érintette.

A Ferihegyi repülőtér áru- és postaforgalma is – az európai átlagot jóval meghaladva – 16,6 százalékkal emelkedett a tavaly augusztusihoz képest, s elérte a 5.671 tonnát. Az év első nyolc hónapjában közel 50 ezer tonna áru mozgott a budapesti repülőtéren, ami az előző évhez képest 20 százalékos növekedést jelent. A nyári cargo-szezonban 18 és fél ezer tonna áru fordult meg Ferihegyen, ami 20 százalékkal több, mint 2003 nyarán.

A BA összesítése szerint augusztusban 11.183 gép használta a ferihegyi repteret, 30,8 százalékkal több, mint tavaly augusztusban. Az első nyolc hónapban pedig 71 419 gép, 25,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Hárskuti János, a BA vezérigazgatója szerint “a nagy nyári forgalmat jól bonyolították Ferihegy termináljai, a 2/A, a 2/B és az 1-es. Az utóbbi fejlesztésének, átépítésének előkészítése szeptember elején kezdődött meg azzal a céllal, hogy jövő nyárra a dinamikusan fejlődő fapados forgalom fellegvára legyen a budapesti légikikötő legrégebbi terminálja”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik