Üzleti tippek

Optimisták a kkv-k

Az ECOSTAT kis- és középvállalati konjunktúra-indexe szeptemberben 50,3 százalék volt. A hazai vállalkozások üzleti várakozásainak tendenciája több mint egy éve javul, december és július között meredeken emelkedett.

A kis- és középvállalati szektor növekvő optimizmusát a kedvező nemzetközi gazdasági környezet, az élénkülő hazai reálgazdasági folyamatok támasztják alá.

A kis- és középvállalatok bíznak abban, hogy a multinacionális vállalati kör sikeres alkalmazkodása és az ösztönző gazdaságpolitika számukra is megteremti a gyorsabb felzárkózás lehetőségét. 

2004 utolsó és 2005 első negyedévében nemzetgazdasági szinten javuló kilátásokkal számol a kis- és középvállalatok 50 százaléka. A pesszimista várakozások aránya 24 százalék.

Saját vállalkozásuk rövid távú kilátásait ennél visszafogottabban értékelik a vállalkozások. Az optimista vélemények aránya éves szinten az egyik legalacsonyabb érték, 26 százalék. A KKV-k negatívabb közérzetére utal, hogy június óta 21 százalékról 26 százalékra nőtt a pesszimistán vélekedő cégek aránya.

Augusztushoz viszonyítva nem változott azoknak a vállalkozásoknak az aránya (31%), amelyek teljesítményük rövid távú bővítésével számolnak. Ezen belül jelentős, 6 százalék feletti bővülést vár a vállalkozások egytizede.

Szeptemberben a kis- és középvállalatok versenyhelyzetük éven belüli változását a korábbinál kedvezőbbnek tartják. A következő tizenkét hónapban működési területén a vállalkozások egynegyede a helyzetét megingató konkurencia lehetőségével számol. Értékesítési piacain új tőkeerős versenytárs megjelenését a cégek egyharmada feltételezi. Új fejlemény, hogy a KKV-k versenyképességük javítása érdekében megkezdték terjeszkedésüket a kelet-európai országok irányába.

Az élénkülő gazdasági környezetben a beszállítói lehetőségek megítélése kedvezőbb a korábbinál, a középvállalkozások 39 százaléka bízik abban, hogy a földrajzi közelség és a rugalmas alkalmazkodás előnyét kihasználva a hazánkban működő multinacionális vállalatokkal további gazdasági együttműködésre nyílik lehetősége.

A KKV szektor tevékenységének bővítését döntő mértékben a szűkülő belföldi kereslet, tőkehiány és a gazdasági környezet bizonytalansága mérsékeli.

Készletpolitikájában a hazai vállalatok korábbinál szélesebb köre (60-70%) készletszintje fenntartására törekszik. Saját előállítású készleteinek növelésére, illetve csökkentésére a cégek 14-14 százaléka számít. Az alapanyagok és félkésztermékek állományának csökkentését a cégek 16 százaléka, növelését 23 százalékuk jelezte.

2005 áprilisáig a belföldi értékesítés romló lehetőségeivel számol a cégek több mint egynegyede (27%); változatlan feltételekben 46 százalékuk bizakodik.

A hazai beruházások élénkülése 2004 első félévében folytatódott, ezen belül az üzleti beruházások átlag felett bővültek. A kedvező tendencia fennmaradása 2005 végéig valószínűsíthető. A kis- és középvállalatok számára eszközállományuk korszerűsítése versenyképességi szükségszerűség. Az uniós csatlakozással a közösségi és költségvetési források köre bővült, az egyes fejlesztési hitelprogramok az alacsony kamatok és a kedvező kondíciók miatt népszerűek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik