Üzleti tippek

Optimisták a kkv-k

admin

2004. 09. 28. 00:00

Az ECOSTAT kis- és középvállalati konjunktúra-indexe szeptemberben 50,3 százalék volt. A hazai vállalkozások üzleti várakozásainak tendenciája több mint egy éve javul, december és július között meredeken emelkedett.

A kis- és középvállalati szektor növekvő optimizmusát a kedvező nemzetközi gazdasági környezet, az élénkülő hazai reálgazdasági folyamatok támasztják alá.

A kis- és középvállalatok bíznak abban, hogy a multinacionális vállalati kör sikeres alkalmazkodása és az ösztönző gazdaságpolitika számukra is megteremti a gyorsabb felzárkózás lehetőségét. 

2004 utolsó és 2005 első negyedévében nemzetgazdasági szinten javuló kilátásokkal számol a kis- és középvállalatok 50 százaléka. A pesszimista várakozások aránya 24 százalék.

Saját vállalkozásuk rövid távú kilátásait ennél visszafogottabban értékelik a vállalkozások. Az optimista vélemények aránya éves szinten az egyik legalacsonyabb érték, 26 százalék. A KKV-k negatívabb közérzetére utal, hogy június óta 21 százalékról 26 százalékra nőtt a pesszimistán vélekedő cégek aránya.

Augusztushoz viszonyítva nem változott azoknak a vállalkozásoknak az aránya (31%), amelyek teljesítményük rövid távú bővítésével számolnak. Ezen belül jelentős, 6 százalék feletti bővülést vár a vállalkozások egytizede.

Szeptemberben a kis- és középvállalatok versenyhelyzetük éven belüli változását a korábbinál kedvezőbbnek tartják. A következő tizenkét hónapban működési területén a vállalkozások egynegyede a helyzetét megingató konkurencia lehetőségével számol. Értékesítési piacain új tőkeerős versenytárs megjelenését a cégek egyharmada feltételezi. Új fejlemény, hogy a KKV-k versenyképességük javítása érdekében megkezdték terjeszkedésüket a kelet-európai országok irányába.

Az élénkülő gazdasági környezetben a beszállítói lehetőségek megítélése kedvezőbb a korábbinál, a középvállalkozások 39 százaléka bízik abban, hogy a földrajzi közelség és a rugalmas alkalmazkodás előnyét kihasználva a hazánkban működő multinacionális vállalatokkal további gazdasági együttműködésre nyílik lehetősége.

A KKV szektor tevékenységének bővítését döntő mértékben a szűkülő belföldi kereslet, tőkehiány és a gazdasági környezet bizonytalansága mérsékeli.

Készletpolitikájában a hazai vállalatok korábbinál szélesebb köre (60-70%) készletszintje fenntartására törekszik. Saját előállítású készleteinek növelésére, illetve csökkentésére a cégek 14-14 százaléka számít. Az alapanyagok és félkésztermékek állományának csökkentését a cégek 16 százaléka, növelését 23 százalékuk jelezte.

2005 áprilisáig a belföldi értékesítés romló lehetőségeivel számol a cégek több mint egynegyede (27%); változatlan feltételekben 46 százalékuk bizakodik.

A hazai beruházások élénkülése 2004 első félévében folytatódott, ezen belül az üzleti beruházások átlag felett bővültek. A kedvező tendencia fennmaradása 2005 végéig valószínűsíthető. A kis- és középvállalatok számára eszközállományuk korszerűsítése versenyképességi szükségszerűség. Az uniós csatlakozással a közösségi és költségvetési források köre bővült, az egyes fejlesztési hitelprogramok az alacsony kamatok és a kedvező kondíciók miatt népszerűek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.