Üzleti tippek

Növekszik az ipari parkok jelentősége

Új szakaszba érkezett az ipari parkok fejlődése: ma már kiemelt terepei az innovatív vállalkozásfejlesztésnek, a külföldi tőkebevonásnak, a kis-és középvállalkozások fejlesztésének – mondta a gazdasági tárca helyettes államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.

Pongorné Csákvári Marianna a Magyarországi Ipari Parkok Fejlesztési Tanácsának értekezletét és az ipari parkok képviselőinek eszmecseréjét megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az EU támogatja a kis-és középvállalkozások, valamint az innovatív vállalkozások fejlesztését, azok pedig az ipari parkokban találják meg a számukra is elérhető, gazdaságos infrastruktúrát, szolgáltatásokat.

Az államtitkár-helyettes hozzátette: ma már ipari parknak tekintenek minden olyan “az ipari parkból kifejlődő stratégiai szolgáltatást is nyújtó egységet, amely alapvetően szolgálja a magyarországi vállalkozások fejlődését.” Az ipari parkoknak generáló szerepük lehet a vállalkozások együttműködésének, “a hálózatosodásnak” a megvalósulásában is – fogalmazott Pongorné Csákvári Marianna. Az ipari parkok további fejlesztésének segítésére júliusban megalakult az Ipari Parkok Fejlesztési Tanácsa. A munkaszervezetnek öt munkacsoportja van, amelyek szakértők bevonásával dolgozzák ki azokat a javaslatokat, amelyek segíthetik az “ágazat” fejlődését – mondta a gazdasági tárca helyettes államtitkára.

Az ipari parkok képviselőinek tanácskozásán elhangzott: az ipari park címet elnyert 165 projekt közül mintegy 145 park már rendelkezik azokkal az alapinfrastruktúrákkal, amelyek lehetővé teszik a betelepülő vállalkozások számára az Európai Unió normáinak is mindenben megfelelő, korszerű telephely létesítését. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium adatai szerint a címet elnyert ipari parkok összterülete 9.050 hektár, betelepítettségük változó, átlagosan 42,7 százalék, ami azt jelenti, hogy mintegy 5.800 hektár, többségében teljes alapinfrastruktúrával ellátott terület még várja a befektetőket.

Tavaly év végén 141 ipari parkban volt betelepült cég. Országosan 2.450 vállalkozás működik és mintegy 140 ezren dolgoznak az ipari parkokban, ahol tavaly év végéig 1,256 milliárd forint értékű megvalósult termelő beruházással 3,430 milliárd forint értékű terméket állítottak elő, aminek 66 százalékát exportálták. Az ipari parkok gazdasági súlyát jelzi, hogy tavaly év végéig az ipari parkok vállalkozásaiban dolgozott az ipari foglalkoztatottak 17,3 százaléka, ott teremtették elő az ipar teljes értékesítési árbevételének 23,1 százalékát, valamint az ország ipari exportárbevételének 28 százalékát. Az ipari parkokban működő vállalkozások egy foglalkoztatottra jutó termelése az ipari átlag 1,36-szorosa.

Tavaly 250 új, kis-és közepes vállalkozás kezdte meg működését az ipari parkokban, az idén pedig már a tavalyinál kilencezerrel többen, 140 ezren dolgoznak az oda betelepült vállalkozásokban.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.