Üzleti tippek

Magyar-horvát foglalkoztatáspolitikai konferencia

A kormány által szerdán elfogadott nemzeti foglalkoztatáspolitikai akcióterv az együttműködés számos formáját igényli és kínálja a regionális szinteken is – hangzott el az első magyar-horvát foglalkoztatáspolitikai konferencia megnyitóján, Nagykanizsán csütörtökön.

“Növelni az álláshelyek számát, hatékonyabb és jobb megélhetést biztosító munkahelyeket működtetni, s felerősíteni a munkapiaci esélyteremtés, befogadás folyamatát” – vázolta a nemzeti akcióterv fő céljait Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) politikai államtitkára a kanizsai nemzetközi konferencián.Az évi 1-2 százaléknyi bővüléssel Magyarországnak a jelenlegi 57-es százalékról 2010-re 63 százalékra kell növelnie a foglalkoztatottsági szintet, különös tekintettel a pályakezdőkre, az 55 év felettiekre, illetve a nőkre.

Ami a foglalkoztatás minőségét illeti az főként “a gazdaság teljesítményéhez igazodó bérpolitikával, a munkaerő-kereslet fokozása pedig az adók és járulékok mérséklésével érhető el” – fogalmazott az államtitkár. Csizmár Gábor sarkalatos célként jelölte meg a gazdaság és az oktatás-felnőttképzés kapcsolatának, valamint a társadalmi kohéziónak és a befogadásnak az erősítését. Ez utóbbi különösen a roma és a fogyatékkal élő lakosság, a pályakezdők és az idősebb korosztály esetében érvényes.

Az FMM politikai vezetője rámutatott, hogy a munkahelyteremtés feltételezi a kutatási és a vállalkozói szféra tudatos munkakapcsolatát, a kis- és középvállalkozások folyamatos helyzetbe hozását, valamint az alkalmazkodóképesség s a foglalkoztatási biztonság megőrzését is.
Mint mondta, a foglalkoztatási szint kívánt növelését és a gazdasági igényekhez történő igazodást egyaránt szolgálja, hogy 2006-ig 191 milliárd forintot fordít Magyarország humánerőforrás-fejlesztésre. Ezzel összhangban önálló szakképzési programot dolgoz ki a kormány, a felsőfokú szakképzést szabályozó tervezet pedig elkészült.

A munkaügyi tárca politikai államtitkára a jelentős feladatok közé sorolta a régiók közötti és régiókon belüli munkapiaci különbségek érzékelhető csökkentését elsősorban az infrastruktúra és humánerőforrás-fejlesztések, a helyi-térségi foglalkoztatási paktumok létrehozása által.

Az olasz, osztrák és szlovén megfigyelők részvételével zajló, PHARE-CBC támogatással létrejött kétnapos magyar-horvát konferencia fő célja: az uniós tapasztalatok átadásával, a nemzeti akcióterv megismertetésével segíteni a csatlakozás előtt álló horvátországi régiók, különösen Muraköz megye és Zala foglalkoztatáspolitikai együttműködését. Egyúttal közösen felkészülni a munkaerő szabad áramlásával együtt járó helyzetre is.
E célok jegyében pénteken együttműködési megállapodást írt alá Kiss Ambrus, a Zala és Vladimir Zebec, a szomszédos Muraköz megyei munkaügyi szervezet vezetője.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.