Üzleti tippek

A magyar kis- és középvállalkozók Romániában is keresnek piacokat

Ha Magyarországon izmosodik a kis- és középvállalkozói réteg, erőteljesebben keresi majd a piacokat, és ennek iránya elsosorban Románia lehet – mondta az Erdélyi Riportnak Gilyán György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára.

A nagyváradi hetilap legújabb számában Gilyán – aki a magyar kormányon belül kormánybiztosként felel a keleti piacokért – egyebek között kifejtette: amikor Magyarország belépett az Európai Unióba, megszűnt önálló kereskedelempolitika-alakító lenni, a döntések Brüsszelben születnek.

E közös kereskedelempolitikának azonban vannak olyan elemei, amelyek továbbra is nemzeti hatáskörben maradnak. Ilyen a kereskedelemfejlesztés, beleértve az üzleti promóciós rendezvényeket, a minőségbiztosítás elterjesztésének elősegítését, a kis- és középvállalkozások reklámtevékenységét, marketingmunkájuk segítését, valamint az elektronikus kereskedelem infrastruktúrájának fejlesztését. A másik tényező a magyarországi cégek külföldi befektetéseinek ösztönzése.

Ezzel kapcsolatban az államtitkár megállapította, hogy a magyar cégek a román piacon aktívan jelen vannak, sok kisebb vállalkozás mellett néhány nagy befektető is megtalálható. Fontosnak nevezte a cégek műszaki-innovációs együttmuködését.

Gilyán György nagy jelentőséget tulajdonít a magyarországi kis- és középvállalkozói réteg megerősödésének, hiszen – mint mondta – e cégek piackeresése is fokozódhat a jövőben. Erdélyben a magyar nyelv elterjedtsége, a sajátos kulturális identitás külön előnyt jelent a magyar üzletemberek számára.

A román-magyar kereskedelem volumene növekszik – mondta az államtitkár, emlékeztetve, hogy a forgalom tavaly 1,7 milliárd dollárt tett ki, 40 százalékos növekedéssel. Idén az öt hónapban mintegy 30 százalékkal nőtt a magyar cégek kivitele Romániába, és 70 százalékkal nőtt a román export Magyarországra. Ez utóbbi azzal függ össze, hogy Magyarország uniós tagságával alacsonyabbak lettek a vámok, és a korábbi mennyiségi korlátozások is megszűntek – magyarázta Gilyán György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik