Üzleti tippek

Több mint 10 milliárd forint az agár-környezetvédelmi célok támogatására

Az agrár-környezetvédelmi program keretében korábban megkötött támogatási szerződéseket az agrártárca felbontja, mert érvényesíteni kell az Európai Unió előírásait. Magyarország a szőlőültetvényeinek megújítására az elkövetkezendő tíz hónapban 10,2 millió eurós támogatást kap az uniótól, ami 2,6 milliárd forintnak felel meg.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: 2002 elején még az előző kormány indította el a nemzeti agrár-környezetvédelmi program keretében a környezetkímélő gazdálkodás támogatását. Ezt a Medgyessy-kormány folytatta, így összesen mintegy ötezer gazdálkodó kapott támogatást a program keretében azért, hogy figyelembe veszi a termelési folyamatban a környezetvédelmi szempontokat.

A rendszert, amit a nemzeti keretek között alakítottak ki, azért kell most megváltoztatni, mert miután Magyarország az EU tagja lett, már vonatkoznak ár az előírások. Az Európai Unió pedig szeretné saját normáit érvényesíteni ezen a területen, ugyanis e támogatások finanszírozását 80 százalékban az uniós források teszik lehetővé. Ezért kell tehát a korábban megkötött szerződéseket felbontani – mutatott rá a miniszter.

Erről tájékoztatták a gazdákat is, akik nagy része ezt tudomásul vette. Mintegy másfél száz azoknak a száma, akik nem fogadták el a már megkötött szerződés felbontását, velük a tárca tovább egyeztet.
A gazdák új pályázat alapján kaphatnak majd támogatást. Az agár-környezetvédelmi célok támogatására a nemzeti vidékfejlesztési terv keretében állnak rendelkezésre források. A múlt évben erre mintegy 4 milliárd forintot fordítottak, az idén pedig várhatóan ez az összeg meghaladja a 10 milliárd forintot – tette hozzá a szakminiszter. 

Megoldódott a borelőállítás melléktermékeinek kivonásával kapcsolatos probléma, az EU borirányító bizottságának döntése szerint a 2004-2005-ös borászati évben azok a magyar termelők, akik nem állítanak elő 500 hektoliternél több bort vagy mustot, nem kötelesek beszállítani a keletkező melléktermékeket a kötelező lepárlást biztosító helyekre.
A miniszter utalt arra, hogy Magyarországon nem állt rendelkezésre az a lepárlókapacitás, amellyel az idén az EU-előírásoknak megfelelően a teljes törköly-, illetve borseprő mennyiséget ki lehetett volna vonni a piacról.

Azok a borosgazdák, akik 500 hektoliter bornál vagy mustnál kevesebbet állítanak elő, választhatnak bármely más megsemmisítési módot a lepárláson kívül. Azaz a borelőállítás melléktermékét komposztálhatják, elégethetik, pálinkát főzhetnek belőle, vagy felhasználhatják azt talajjavításra. Ezt azonban csak ellenőrzött módon tehetik – hangsúlyozta a szakminiszter.

A melléktermék kivonásának napján a kivonás tényét be kell jegyezni a pincekönyvbe és rögzíteni kell azt is, hogy ez milyen módon történt. Ezt a vám- és pénzügyőrség szúrópróbaszerűen ellenőrizheti, aminek az a célja, hogy a borelőállítás során keletkezett melléktermékből ne lehessen “hamis bort” előállítani.

Németh Imre beszélt arról is, hogy Magyarország a szőlőültetvényeinek megújítására az elkövetkezendő tíz hónapban az Európai Uniótól 10,2 millió eurós támogatást kap, ami 2,6 milliárd forintnak felel meg. A miniszter szerint ebből az összegből 1260 hektár szőlőültetvény újratelepítése, megújítása válik lehetővé. A programban résztvevő gazdálkodók hektáronként kétmillió forintos támogatásra számíthatnak.
Az agrártárca vezetője jelezte azt is, hogy a minőségi borelőállítók helyzetének könnyítése érdekében az agrártárca egy úgynevezett művi közraktározás támogatásának rendeletén is dolgozik, ezt az Európai Unió úgynevezett notifikált támogatásként várhatóan befogadja. Ez abban az esetben valósul meg, ha a támogatási feltételek a korábban alkalmazottakhoz képest nem változnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik