Üzleti tippek

Nyílt nap az EU szakképzési és oktatási programjairól

Nyolc vidéki városban és Budapesten tart nyílt napot a Tempus Közalapítvány. Az információs napokon az Európai Bizottság Socrates (oktatás) és Leonardo da Vinci (szakképzés) programjait mutatják be a szakértők.

Regionális információs kampányt szervez a Tempus Közalapítvány keddtől nyolc vidéki városban és a fővárosban, amelynek célja az Európai Bizottság Socrates (oktatás) és Leonardo da Vinci (szakképzés) programjai pályázati feltételeinek bemutatása. Az információs napokon a különböző egyéni és intézményi pályázati lehetőségekről tájékozódhatnak az érdeklődők, emellett gyakorlati tanácsadással segítik a pályázatok tervezését.

Az ingyenes információs napokra elsősorban közoktatási intézmények, valamint szakképzésben érintett szervezetek (iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli szakképző intézmények, munkaügyi központok, civil szervezetek, vállalkozások, szakmai szervezetek, kamarák, szociális partnerek, önkormányzatok) képviselőit várják.

az Európai Bizottság Leonardo da Vinci programjának célja a szakmai alap- és továbbképzés minőségének fejlesztése, valamint a szakmai képzéssel kapcsolatos újítások támogatása. Különösen nagy hangsúlyt helyeznek a mobilitási projektekre, amelyek egyrészt a szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok, felsőoktatásban tanuló diákok, frissen végzettek, illetve fiatal dolgozók számára kínálnak lehetőséget külföldi szakmai gyakorlat eltöltésére valamely európai uniós országban. Szintén támogatja a program oktatók, foglalkoztatási tanácsadók, szaknyelvoktatók külföldi tanulmányútjait.

A 2004-es pályázati évtől kezdve Magyarország uniós csatlakozásának köszönhetően az előző évihez képest 112 százalékkkal nőtt a mobilitási pályázatokra fordítható támogatási keret, amely eléri a csaknem 2,5 millió eurót. Uniós tagként a magyar intézmények számára 2004-től arra is lehetőség nyílik, hogy kétoldalú együttműködéseket folytassanak a programban részt vevő többi 30 ország intézményeivel. 

A Socrates program célja az oktatás minőségének fejlesztése, a mobilitás, a nyelvtanulás és nyelvtanítás támogatása révén az oktatás minden szintjén és területén a programban részt vevő harmincegy országban. A Socrates programon belül a Comenius akció a közoktatás minőségét kívánja javítani, az akció pályázati lehetőségeket nyújt a közoktatási intézmények, illetve közoktatásban dolgozó tanárok számára nemzetközi együttműködésekben való részvételhez és külföldi továbbképzési ösztöndíjakhoz.

A 2004-es évben Magyarország először vesz részt az Európai Unió tagjaként a Socrates programban. Az előző évekhez képest a legnagyobb változás a program magyarországi költségvetésében mutatkozik, amelynek növekedése – az összes Socrates akciót figyelembe véve – eléri a 28-30 százalékot. A támogatások jelentős része – mintegy 400 millió forint – a közoktatási projektekre fordítható

Ajánlott videó

Olvasói sztorik