Üzleti tippek

Kevesebb volt a vendég idén nyáron a Balatonnál

Az idei nyáron is kiváló volt a Balaton vízminősége, a tó vízszintje pedig 30-35 cm-rel haladta meg a tavalyi értékeket. A kereskedelmi szálláshelyek azonban némileg kevesebb turistát fogadtak, mint egy évvel korábban.

A Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter vezette Balaton Tárcaközi Bizottság keddi ülése előtt elhangzott, hogy a balatoni strandok vízminőségét is megfelelőnek találták a szakemberek, a legtöbb fürdőhely kiváló vagy jó minősítést kapott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzése alapján az őszi-téli időszak átlagos csapadékú és átlagos hőmérsékletű lesz, a Balaton vizének gyarapodása ennek megfelelően november-december során indul meg.

A minisztériumok és szakmai testületek képviselői áttekintették az idegenforgalmi adatokat, amelyek szerint a balatoni turisztikai régió kereskedelmi szálláshelyein valamennyivel kevesebb turista fordult meg, mint tavaly. A júliusi bevétel például 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Biztató ugyanakkor, hogy nőtt az érdeklődés a régió magasabb kategóriájú, nem csupán a nyári szezonhoz köthető szolgáltatást nyújtó szálláshelyei iránt.

A balatoni közlekedés fejlesztését célzó intézkedések keretében a kormány 44 milliárd forintot fordít az M7-es autópálya építésére, a MÁV pedig folyamatosan korszerűsíti a vasútállomásokat. A mederkotrás helyzetéről szóló jelentés szerint a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) strandokra vonatkozó pályázatain 28 projektet 248 millió forinttal támogatott. A BFT augusztusban további 281 millió forintot pályáztatott meg a kikötők és a strandok mederkotrására. Utóbbira 2004. szeptember 30-ig lehet jelentkezni.

A bizottság napirendre tűzte a vízpart-rehabilitáció ügyét is. A 43 érintett településből 39-cel már lezárultak az egyeztetések, így elhárultak az akadályok a tervek véglegesítése és jogszabályba foglalása előtt. A még vitás kérdéseket a többi négy önkormányzattal is lehet rendezni az év végéig. 

Hosszú idő után nyugvópontra jutottak a tudományos viták a tó vízminőségével kapcsolatos legnagyobb jövőbeni beruházás, a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer fejlesztésével kapcsolatban is.
A gyapjas pillék idei szezonban okozott kártételéről szóló összefoglaló szerint – a jogszabályok által kötelezett ingatlantulajdonosok helyett – állami forrásokból 55 millió forintot költöttek a védekezésre. Persányi Miklós a károkozók jövő évi pusztításának megelőzése érdekében arra kérte a földművelésügyi tárcát, hogy időben szólítson fel minden érintettet a permetezésre.

Az ülésen elhangzott, hogy a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezésére október 2-án megtartják a balatoni önkormányzatok első fórumát. Többek között a turizmus várható irányaival, a régió területfejlesztési lehetőségeivel és az orvhalászattal foglalkozó siófoki rendezvényre valamennyi tóparti önkormányzat képviselőit, tisztségviselőit várják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik