Üzleti tippek

Kevesebb volt a vendég idén nyáron a Balatonnál

admin
admin

2004. 09. 21. 00:00

Az idei nyáron is kiváló volt a Balaton vízminősége, a tó vízszintje pedig 30-35 cm-rel haladta meg a tavalyi értékeket. A kereskedelmi szálláshelyek azonban némileg kevesebb turistát fogadtak, mint egy évvel korábban.

A Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter vezette Balaton Tárcaközi Bizottság keddi ülése előtt elhangzott, hogy a balatoni strandok vízminőségét is megfelelőnek találták a szakemberek, a legtöbb fürdőhely kiváló vagy jó minősítést kapott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzése alapján az őszi-téli időszak átlagos csapadékú és átlagos hőmérsékletű lesz, a Balaton vizének gyarapodása ennek megfelelően november-december során indul meg.

A minisztériumok és szakmai testületek képviselői áttekintették az idegenforgalmi adatokat, amelyek szerint a balatoni turisztikai régió kereskedelmi szálláshelyein valamennyivel kevesebb turista fordult meg, mint tavaly. A júliusi bevétel például 15 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Biztató ugyanakkor, hogy nőtt az érdeklődés a régió magasabb kategóriájú, nem csupán a nyári szezonhoz köthető szolgáltatást nyújtó szálláshelyei iránt.

A balatoni közlekedés fejlesztését célzó intézkedések keretében a kormány 44 milliárd forintot fordít az M7-es autópálya építésére, a MÁV pedig folyamatosan korszerűsíti a vasútállomásokat. A mederkotrás helyzetéről szóló jelentés szerint a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) strandokra vonatkozó pályázatain 28 projektet 248 millió forinttal támogatott. A BFT augusztusban további 281 millió forintot pályáztatott meg a kikötők és a strandok mederkotrására. Utóbbira 2004. szeptember 30-ig lehet jelentkezni.

A bizottság napirendre tűzte a vízpart-rehabilitáció ügyét is. A 43 érintett településből 39-cel már lezárultak az egyeztetések, így elhárultak az akadályok a tervek véglegesítése és jogszabályba foglalása előtt. A még vitás kérdéseket a többi négy önkormányzattal is lehet rendezni az év végéig. 

Hosszú idő után nyugvópontra jutottak a tudományos viták a tó vízminőségével kapcsolatos legnagyobb jövőbeni beruházás, a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer fejlesztésével kapcsolatban is.
A gyapjas pillék idei szezonban okozott kártételéről szóló összefoglaló szerint – a jogszabályok által kötelezett ingatlantulajdonosok helyett – állami forrásokból 55 millió forintot költöttek a védekezésre. Persányi Miklós a károkozók jövő évi pusztításának megelőzése érdekében arra kérte a földművelésügyi tárcát, hogy időben szólítson fel minden érintettet a permetezésre.

Az ülésen elhangzott, hogy a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezésére október 2-án megtartják a balatoni önkormányzatok első fórumát. Többek között a turizmus várható irányaival, a régió területfejlesztési lehetőségeivel és az orvhalászattal foglalkozó siófoki rendezvényre valamennyi tóparti önkormányzat képviselőit, tisztségviselőit várják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.