Üzleti tippek

Az EU-ban gyorsult az ipari termelés növekedése

A júliusban 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés júniushoz képest, és 2,4 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly.

Az EU statisztikai hivatala pénteken módosította a korábbi adatokat, eszerint júniusban 3,0 százalékkal, májusban 3,6 százalékkal, áprilisban 1,5 százalékkal, márciusban 1,7 százalékkal, februárban 0,9 százalékkal, januárban 0,6 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés az euróövezetben, mint egy évvel korábban. A 25 tagú EU-ban júliusban 0,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest, és 2,3 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly júliusban.

A pénteki módosítás szerint júniusban 3,1 százalékkal, májusban 3,9 százalékkal, áprilisban 2,3 százalékkal, márciusban 2,0 százalékkal, februárban 1,4 százalékkal, januárban 1,3 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés e 25 országban, mint egy évvel azelőtt.

A statisztikát 21 tagállamból már beérkezett adatok alapján állították össze, ezek közül 17 országban nőtt, négyben csökkent az ipari termelés júliusban. A listavezető Csehország volt, 13,5 százalékos bővüléssel tavaly júliushoz képest, és a hivatal a magyar ipart, 8,0 százalékos többlettel az egy évvel korábbihoz képest, ugyancsak a leggyorsabban növekvők közé sorolta.

Korábban a KSH a magyar ipar termelésének 7,6 százalékos bővülését jelezte júliusról az egy évvel korábbihoz képest, ugyancsak a munkanapok számával kiigazítva. Júniushoz képest nem változott a magyar ipari termelés az EU statisztikai hivatala szerint, ez azonos a KSH értékelésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik