Üzleti tippek

Szinte változatlan a reálkereset

admin

2004. 09. 16. 00:00

A bruttó átlagkereset az első hét hónapban 8,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 7,3 százalékkal, a reálkereset pedig 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly január-júliusban a bruttó nominális átlagkereset 14,1 százalékkal, a nettó átlagkereset 18,1 százalékkal, a reálkereset pedig a fogyasztóiár-index 4,4 százalékos növekedése mellett 13,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A KSH közleménye szerint a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2,787 millió volt 2004. január-júliusban, ami 0,9 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakinál. Ezen belül a versenyszféra létszáma 1,5 százalékkal nőtt, a költségvetésé pedig 1 százalékkal csökkent.

Az idén az első hét hónapban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 142.300 forintot ért el, a versenyszférában dolgozók átlagosan 134.400 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 161.300 forintot kerestek.

A bruttó nominális keresetek a nemzetgazdaságban 8,6 százalékkal, a versenyszférában 9,8 százalékkal, a költségvetési területen 6,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A KSH közölte: a legjobban fizető gazdasági ág, ágazat a pénzügyi tevékenység volt, itt 314 ezer forint volt az átlagkereset az első hét hónapban. Átlag alatt kerestek a foglalkoztatottak a textília-, textiláru-, illetve a bőrtermék-, lábbeligyártásban, a máshova nem sorolt feldolgozóiparban, a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban, továbbá a mezőgazdaságban és az építőiparban.

A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 91.900 forintnak felelt meg január-júliusban: ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 68.700 forint, a szellemieké pedig 119.100 forint volt.

A nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 149.400 forint – január-júliusi átlagos középárfolyamon számítva 585 euró – volt, ami 9,5 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. A munkajövedelem kereseten felüli része 2004. január-júliusban munkavállalónként átlagosan 4,8 százalék volt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.