Üzleti tippek

Sikeresek a vasi vállalkozások

A Vas megyei vállalkozások adózás előtti egyenlege 2003-ban 52,7 milliárd forint volt, ami 60 százalékkal kedvezőbb, mint a megelőző évben – hangzott el az APEH Vas Megyei Igazgatóságának sajtótájékoztatóján csütörtökön, Szombathelyen.

Vas megyében a vállalkozások adózás előtti nyeresége 2003-ban az előző évihez képest 25,5 százalékkal növekedett, míg a veszteséggel működő cégek vesztesége az előző évi kétharmadára csökkent.

Őri Jenőné, az APEH megyei igazgatója elmondta: a veszteséges vállalkozások aránya tavaly 43 százalékos volt Vas megyében, hasonló, mint a megelőző évben, de még mindig magas.

“A nyereség 80 százaléka a feldolgozóiparban, ezen belül 56 százaléka a járműgyártásban keletkezett” – mondta.

Ebben az iparágban dolgozik egyebek között az Opel Hungary Kft., amely Szentgotthárdon motorokat és sebességváltókat gyárt. Autók elektromos kábeleinek kötegelésével foglalkozik a Kronberg and Schubert Kft. és a szombathelyi Packard Electric Kft., kuplungszerkezeteket gyárt a szombathelyi LUK Kft., üléshuzatokat készít a jánosházai Eybl Kft.

Őri Jenőné rámutatott: az elmúlt évben a megyében több mint kétszeresére nőtt a feldolgozóipar eredménye, a nyereség 38 százalékos emelkedése és a veszteség 50 százalékos csökkenése következtében.

“Eredményjavulás tapasztalható a szállítás és raktározás területén, stagnált viszont az eredmény az építőiparban, a kereskedelemben, csökkent a mezőgazdaság, a szálláshely és vendéglátás, az ingatlanügyek, a gazdasági szolgáltatások, valamint az egyéb közösségi, személyi szolgáltatások területén” – mondta.

Hozzáfűzte: a vállalkozások összvagyona 2003-ban 674 milliárd forintot tett ki, ami 9,4 százalékkal több, mint az előző évben.
“Kedvezőtlen tendencia viszont, hogy az előző évhez hasonlóan tovább mérséklődött a megyében a beruházás. Az év során 56 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, ez pedig 10 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik