Üzleti tippek

A gyártónak kell begyűjtenie az elektronikai hulladékokat a jövőben

A kormány a szerdai ülésén elfogadta a hulladékká vált gépjárművekről, az elektromos és elektronikai hulladékok visszavételéről, valamint a bioüzemanyagok és egyéb megújuló üzemanyagok közlekedési célú felhasználásának ösztönzéséről szóló kormányrendeleteket. A miniszterek döntöttek a szerb-magyar kisebbségvédelmi egyezmény megerősítéséről is.

Gyártói felelősség az elektronikai hulladékért

Az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről és kezeléséről szóló kormányrendelet szerint a jövőben az elhasználódott elektromos, illetve elektronikai eszközöket, berendezéseket a gyártóknak vissza kell venniük. Ezeket meghatározott arányban hasznosítania, valamint a fennmaradó és nem hasznosított anyagokat ártalmatlanítania is kell.

A hulladékká vált elektromos és elektronikai berendezésektől a környezetvédelmi követelményeknek megfelelően és ingyen szabadulhatnak meg a fogyasztók.

A visszavételi kötelezettség kiterjed például a háztartási gépekre, az informatikai és távközlési berendezésekre, a szórakoztató elektronikai cikkekre és az elektromos barkácsgépekre.

Az Európai Unió igen magas követelményrendszert állított fel a csatlakozó országok számára. E szerint Magyarországnak évente, egy főre elosztva négy kilogramm háztartási elektromos és elektronikai berendezésből származó hulladékot kell begyűjtenie és hasznosítania. Két év átmeneti mentességgel, 2008. december 31-ig kell elérni ezt a begyűjtési arányt, és kategóriától függően 50-80 % újrafeldolgozást kell teljesíteni.

Roncsautók újrahasznosítása 

A jogszabály értelmében a gyártóknak mérsékelniük kell a veszélyes anyagok felhasználását és beépítését, valamint biztosítaniuk kell, hogy azok könnyebben hasznosíthatók legyenek.

A gyártóknak, forgalmazóknak 2006. január 1-jétől biztosítaniuk kell, hogy évente legalább 85 tömegszázalékban hasznosítsák a kiselejtezett roncsjárműveket úgy, hogy az újrahasználati és újrafelhasználási arány legalább 80 tömegszázalék legyen. Az 1980. január 1. előtt gyártott járműveknél a hasznosítást 75 százalékban, míg az újrafelhasználást 70 százalékban elegendő teljesíteni.

Legkésőbb 2015. január 1-jétől az arányoknak – gyártási időtől függetlenül – a hasznosítás terén el kell érniük a 95 százalékot, ezen belül az újrafelhasználásban pedig a 85 tömegszázalékot.

Bioüzemanyagok

Uniós előírás, hogy a bioüzemanyagok közlekedési célú felhasználásának ösztönzéséről szóló direktíva rendelkezéseit 2004. december 31-ig a tagállamoknak biztosítaniuk kell. Az új kormányrendelet ennek az előírásnak eleget tesz.

Az EU-irányelv szerint a bioüzemanyagoknak az összes üzemanyagfogyasztás energiatartalmára vetített részaránya 2005-re 2 %, 2010-re pedig 5,75%, amelytől a tagországok eltérhetnek. A bioüzemanyagok alkalmazása Magyarországon még kezdeti szakaszban van, nálunk 2010-re kell a 2 %-ot elérni.

A jogszabályok 2005. január elsejétől lépnek hatályba.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.