Üzleti tippek

A gyártónak kell begyűjtenie az elektronikai hulladékokat a jövőben

A kormány a szerdai ülésén elfogadta a hulladékká vált gépjárművekről, az elektromos és elektronikai hulladékok visszavételéről, valamint a bioüzemanyagok és egyéb megújuló üzemanyagok közlekedési célú felhasználásának ösztönzéséről szóló kormányrendeleteket. A miniszterek döntöttek a szerb-magyar kisebbségvédelmi egyezmény megerősítéséről is.

Gyártói felelősség az elektronikai hulladékért

Az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről és kezeléséről szóló kormányrendelet szerint a jövőben az elhasználódott elektromos, illetve elektronikai eszközöket, berendezéseket a gyártóknak vissza kell venniük. Ezeket meghatározott arányban hasznosítania, valamint a fennmaradó és nem hasznosított anyagokat ártalmatlanítania is kell.

A hulladékká vált elektromos és elektronikai berendezésektől a környezetvédelmi követelményeknek megfelelően és ingyen szabadulhatnak meg a fogyasztók.

A visszavételi kötelezettség kiterjed például a háztartási gépekre, az informatikai és távközlési berendezésekre, a szórakoztató elektronikai cikkekre és az elektromos barkácsgépekre.

Az Európai Unió igen magas követelményrendszert állított fel a csatlakozó országok számára. E szerint Magyarországnak évente, egy főre elosztva négy kilogramm háztartási elektromos és elektronikai berendezésből származó hulladékot kell begyűjtenie és hasznosítania. Két év átmeneti mentességgel, 2008. december 31-ig kell elérni ezt a begyűjtési arányt, és kategóriától függően 50-80 % újrafeldolgozást kell teljesíteni.

Roncsautók újrahasznosítása 

A jogszabály értelmében a gyártóknak mérsékelniük kell a veszélyes anyagok felhasználását és beépítését, valamint biztosítaniuk kell, hogy azok könnyebben hasznosíthatók legyenek.

A gyártóknak, forgalmazóknak 2006. január 1-jétől biztosítaniuk kell, hogy évente legalább 85 tömegszázalékban hasznosítsák a kiselejtezett roncsjárműveket úgy, hogy az újrahasználati és újrafelhasználási arány legalább 80 tömegszázalék legyen. Az 1980. január 1. előtt gyártott járműveknél a hasznosítást 75 százalékban, míg az újrafelhasználást 70 százalékban elegendő teljesíteni.

Legkésőbb 2015. január 1-jétől az arányoknak – gyártási időtől függetlenül – a hasznosítás terén el kell érniük a 95 százalékot, ezen belül az újrafelhasználásban pedig a 85 tömegszázalékot.

Bioüzemanyagok

Uniós előírás, hogy a bioüzemanyagok közlekedési célú felhasználásának ösztönzéséről szóló direktíva rendelkezéseit 2004. december 31-ig a tagállamoknak biztosítaniuk kell. Az új kormányrendelet ennek az előírásnak eleget tesz.

Az EU-irányelv szerint a bioüzemanyagoknak az összes üzemanyagfogyasztás energiatartalmára vetített részaránya 2005-re 2 %, 2010-re pedig 5,75%, amelytől a tagországok eltérhetnek. A bioüzemanyagok alkalmazása Magyarországon még kezdeti szakaszban van, nálunk 2010-re kell a 2 %-ot elérni.

A jogszabályok 2005. január elsejétől lépnek hatályba.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.