Üzleti tippek

Erősödő magyar-kínai kereskedelmi kapcsolatok

Magyar-kínai kereskedelmet ösztönző megállapodást írtak alá szerdán Budapesten. A gazdasági miniszter arra számít, hogy idén akár harminc százalékkal is bővülhet a két ország közötti árucsere-forgalom.

Spányik Péter, az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. megbízott vezérigazgatója és Feng Hung-Csang, a kínai TDB Kereskedelemfejlesztési Iroda igazgatója együttműködési megállapodást írt alá szerdán a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok ösztönzése érdekében.

A gazdasági miniszter közölte: az első félév számai alapján valószínűsíthető, hogy az idén a tavalyi éves forgalom 15-30 százalékkal bővülhet. Ebben a magyar kivitel dinamikus növekedése jelentős szerepet játszik – tette hozzá. Példaként említette a gépjárműalkatrész-exportot, valamint az elektronikai, híradástechnikai kivitel bővülését.

A kínai kereskedelmi miniszterhelyettes elmondta: az együttműködési megállapodás keretében a két ország folyamatosan tájékoztatja egymást, közös megjelenést szerveznek cégeik számára különböző kiállításokon, vásárokon. Ju Kuang-Csou közölte: Kína segítséget kíván nyújtani azon magyar cégeknek, akik Kínában akarnak befektetni.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közlése szerint a Kínában lévő magyar beruházások összege 61 millió dollár. A kínai statisztikai adatok szerint a Magyarországon lévő kínai befektetések értéke mintegy 120 millió dollár.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén az első félévben a Kínába irányuló magyar export értéke 655,5 millió dollár volt, ez több mint 40 százalékos növekedés 2003 azonos időszakához képest. A Kínából érkező import értéke 251,5 millió dollárt tett ki, ami több mint másfélszerese az előző év azonos időszakinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik