Üzleti tippek

7,6 százalékkal nőtt az ipari termelés júliusban

Az ipari termelés idén júliusban 7,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első hét hónapban a termelés volumene 9,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A kiigazított ipari termelési index júliusban az előző havival megegyező szinten maradt.

A KSH gyorsjelentése szerint az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2004 első hét hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumennövekedés az észak-magyarországi (15,2 százalék), valamint a közép-dunántúli régióban figyelhető meg (14,8 százalék).

2004 első hét hónapjában az ipari export 19 százalékkal, júliusban 12,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A január–júliusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 30,2 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből mintegy 23 százalékkal részesülő járműgyártás 12,8 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Mindeközben az első hét havi belföldi értékesítés az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent. 2004 júliusában a feldolgozóipar termelése 5,5 százalékkal, a bányászaté 11,9 százalékkal nőtt 2003 azonos hónapjához képest. Az előző hónapokhoz képest kisebb mértékű feldolgozóipari növekedés a 2003. júliusi magas bázisszint következménye. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 1,9 százalékkal emelkedett.

A Hiradás-technika exportja húzta fel a feldolgozó ipart

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 35 százalékkal a feldolgozóipari termelés mintegy 30 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártása emelkedett. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez (hasonlóan az előző hónapokhoz) elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli exportértékesítése járult hozzá. A feldolgozóipari termeléshez több mint 7 százalékkal hozzájáruló vegyi anyag, termék gyártás volumene 10,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, mely részben a gyógyszergyártás kimagasló teljesítésének köszönhető.

Idén először esett vissza a gép- és fémgyártás

Idén először regisztrált csökkenést a hivatal a gép, berendezés gyártásában (0,9 százalék), valamint a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása (3 százalék) alágakban. Az ágazatok alacsonyabb teljesítményéhez döntően a belföldi értékesítés kedvezőtlen alakulása járult hozzá. A feldolgozóipari termelés mintegy egyhetedét kitevő járműgyártás volumene 5,7 százalékkal visszaesett, mely részben a nyári üzemleállásokkal van kapcsolatban. A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 10,5 százalékkal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer is szerepet játszott (importvám, exporttámogatás megszűnése). Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 20 százalékkal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

14,5 százalékkal nőttek a megrendelések

2004 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése 14,5 százalékkal nőtt. 2003 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések számottevően, 16,6 százalékkal, az új belföldi megrendelések kisebb mértékben, 6,3 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 17,3 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik