Üzleti tippek

Fokozottan ellenőrzik a dohánybehozatalt

A tervezettől elmaradt jövedéki adóbevétel miatt a dohányimport fokozott ellenőrzésébe kezd a pénzügyőrség. Cigarettából személyenként évente összesen legfeljebb kétezer szál hozható be vámmentesen. A magánszemélyeket otthonukban utólag is ellenőrizhetik.

A vámhatóság szeptember 20-ától fokozottan ellenőrzi a harmadik országból érkező magán dohányimportot – jelentették be a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) hétfői sajtótájékoztatóján. Mózs Elek, a VPOP jövedéki igazgatója közölte: a magán dohányimport fokozott ellenőrzését az indokolta, hogy teljesüljön az idei évre dohánytermékek után tervezett 190 milliárd forint jövedéki adóbevétel. Az első nyolc hónapban az időarányostól tízmilliárd forinttal elmaradt a bevétel.

Hozzátette: kettő doboz cigaretta behozatala után már vámáru-nyilatkozatot kell kiállítani, mert csak így állapítható meg, hogy a magánszemély túllépte-e a naptári évre vonatkozó mennyiséget.

Kétezer szál évente

Nagy János országos vámparancsnok elmondta: cigarettából személyenként évente összesen legfeljebb kétezer szál hozható be vámmentesen. A nem kereskedelmi jellegű dohányimport legfeljebb 175 euró értékű (mintegy 45 000 forint) nem rendszeresen ismétlődő és kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből állhat. A 175 euró értékhatáron belül dohánytermékekből 200 darab cigaretta vagy 100 darab szivarka vagy 50 darab szivar, vagy 250 gramm cigaretta-, illetve pipadohány, vagy a fenti termékekből vegyesen összeállított arányos mennyiség hozható be egy alkalommal vámmentesen. A vámmentes kedvezmény kizárólag a 17. életévét betöltött személy részére adható. A vámparancsnok utalt arra, hogy ez az életkori határ uniós szabály, ám ettől eltér a vámtörvény, amely a kiskereskedelmi forgalomban kiszolgálható életkori határt 18 évben határozza meg.

Nagy János kifejtette: szeptember 20-ától a vámhivatalok vizsgálják a vámmentes behozatal alkalmi jellegét, valamint a személyes vagy családi szükséglet megalapozottságát. Amennyiben az árubehozatal során a vámmentesség jogszerű igénybevételével kapcsolatban kétség merül fel, a vámhivatal írásbeli árunyilatkozat megtételét követelheti meg. Ha a vámmentességet hamis adatok és/vagy valótlan nyilatkozat adásával veszik igénybe, vagy a vámmentesen vámkezelt árukat értékesítik, úgy a vámhivatal szabálysértési, illetve értékhatártól függően büntetőeljárást indíthat.

Utólagos ellenőrzés

A visszaélésre gyanút adó esetekben a vámhivatalok utólagos ellenőrzéseket hajtanak végre az árut behozó magánszemélyek lakhelyén. A vámmentesen behozott áruk illegális kereskedelme ellen a vám-, illetve az adóhatóság közösen lép fel.

Nagy János emlékeztetett arra, hogy az illegális cigaretta-behozatal visszaszorítása érdekében ez év áprilisában létrehozott Tabac mobilcsoportok négy és fél hónapos működésük alatt mintegy 1 100 esetben több mint 90 000 karton cigarettát foglaltak le összesen 300 millió forint értékben.

Ezek nyomán 1 442 esetben eljárást kezdeményeztek az árutulajdonossal szemben, 310 esetben büntetőeljárást, 812 esetben szabálysértési eljárást, 319 esetben pedig jövedéki eljárást indítottak. Mózs Elek elmondta: a dohánygyártók becslése szerint a Magyarországon évente értékesített mintegy 17 milliárd száll cigarettából 3 milliárd lehet az illegálisan importált, illetve forgalmazott.

A vámmentesen behozható 2 000 száll 350 forint/dobozos átlagos árak mellett mintegy 35 000 forintot tesz ki. Amennyiben e feletti mennyiséget hoz be harmadik országból egy magánszemély, akkor erre 56 százalékos vámot, mintegy 18 000 forintot, további 13 000 forint jövedéki adót és 25 százalékos általános forgalmi adót kell megfizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik