Üzleti tippek

Nem szűnik meg az adókedvezmény

A legfrissebb pénzügyminisztériumi tájékoztató szerint nem szűnik meg egyetlen adókedvezményre vonatkozó jogcím sem, az érvényesíthető adókedvezmények együttes összege nem haladhatná meg az évi 100 ezer forintot.

Az egészségügyi hozzájárulás mértékéről, az árfolyamnyereség-adóról, a minimálbér adómentességéről és az adókedvezményekről szóló tájékoztatót nyújtott be a Pénzügyminisztérium (PM) az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak (OÉT).

A pénzügyminisztériumi kiegészítő tájékoztató szerint jövő év november 1-jétől 1200 forinttal csökkenne a tételes egészségügyi hozzájárulás.
A tervek szerint jövőre megszűnne a tőzsdei ügyletek eredményének adómentessége, a tőkejövedelmekre egyébként irányadó 25 százalékos adómérték helyett az árfolyam-nyereség adója 12,5 százalék lenne. A javaslat szerint az adóévben keletkezett árfolyam-veszteség az adóbevallásban az árfolyam-nyereséget csökkentené.

A tájékoztató szerint a minimálbér adómentességét továbbra is az adójóváírás, illetve a kiegészítő adójóváírás biztosítaná.

Az adókedvezményekre vonatkozóan a tájékoztató közli: ezek közül egyetlen jogcím sem szűnik meg jövőre, azonban az érvényesíthető adókedvezmények együttes összege nem haladhatná meg az évi 100 ezer forintot. A korlátozás nem vonatkozna a családi, a személyi, valamint a lakáshitel-törlesztési kedvezményre.

A kedvezmény korlátozása 6 millió forintos éves jövedelemnél lépne be, e felett a 100 ezer forintos keret csökkenne, 6 millió 500 ezer forint felett éves összes jövedelem esetén pedig adókedvezmény nem lenne érvényesíthető.

A települési önkormányzatok szociális bérlakás-problémáján kíván enyhíteni a PM javaslata azzal, hogy adómentessé tenné a lakásbérbeadásból származó jövedelmet. Ennek feltétele lenne, hogy a bérbeadásra hosszú lejáratú – legalább öt éves – bérleti szerződést kell kötni, s a lakást az önkormányzat szociális bérlakásként hasznosítsa. A társasági adóban hasonló szabályok érvényesülnek, ott adóalap-csökkentés formájában történik a kedvezményezés, a bérbeadás bevételének az értékcsökkenési leírásként elszámolt összeget meghaladó része az adóalapot csökkentő tétel.

A pénzügyminisztériumi tájékoztató szerint a regisztrációs adóban a személygépkocsira vonatkozó adótételeknél 5 százalékos valorizáció történne.

Az egyéni nyugdíjfizetés éves felső határa a jelenlegi 5,3 millió forintról 6 millió forintra nőne a tervek szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik