Üzleti tippek

Jövőre kétkulcsos lesz a személyi jövedelemadó

Jövőre kétkulcsos lesz a személyi jövedelem adó, 18 és 38 százalék lesz a két kulcs, 1,5 millió forint jövedelem felett kell majd a magasabb kulccsal adózni – jelentette be Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök-jelölt pénteken sajtótájékoztatón a Köztársaság téren. A miniszterelnök-jelölt a két koalíciós párt egyeztetett álláspontjaként ismertette a jövő évi adóelképzeléseket, amely szerint a tőkejövedelmek adóztatása nő, 20-ról 25 százalékra emelkedik az osztalékadó és a forrásadó. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szerint “ez egy valóban érdemi adócsökkentés, ráadásul abba az irányba mutat, amit a Szabad Demokraták Szövetsége a 2002-es kampányában meghirdetett”.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az szja-változtatással “mintegy 100 milliárd forinttal több marad a magyar családoknál, a munkavállalóknál”.
A miniszterelnök-jelölt aláhúzta: az elmúlt évtizedek legnagyobb jelentőségű személyi jövedelemadó döntésére készül a kormány. Az új rendszer igazságosabb és egszerűbb lesz, és csökkennek az adóterhek. Kijelentette: a kormány olyan törvényjavaslatot terjeszt elő, amely az elkülönítetten adózó tőkejövedelmek adójának kulcsát, beleértve az osztalékadót is, a következő évben az eddigi 20 százalékról 25 százalékra emeli fel. Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: “azaz dolgozni és a meglévő tőkét befektetni és abból jövedelmet szerezni Magyarországon azonos módon lesz érdemes. Sőt, a munkajövedelmek 2-3 százalékponttal kevesebbel fognak adózni. Ez jó, az ország többsége a munkájából él meg”.

a 18 százalékos kulcs sávhatára 1,5 millió forintnál lesz, 2006-ban ezt fel lehet majd emelni. Az szja-kedvezmények változásáról kifejtette: 6 millió forint éves jövedelemnél a kedvezmények megszűnnek, 3,5 millió forint felett 6 millió forintig pedig “kopnak”. A miniszterelnök-jelölt utalt arra, hogy amit ezeknek a kedvezményeknek a megszüntetésén meg lehet takarítani, azt az alacsonyabb jövedelműek támogatására lehet majd fordítani.

Kuncze Gábor elmondta, hogy a Pénzügyminisztériumban péntek reggel lefolytatott tárgyalás során megállapodás született abban is, hogy jövőre társadalombiztosítási járulék-kedvezményre számíthat az a vállalkozás, amely pályakezdőket, gyesről, gyedről visszatérőket, illetve 50 év feletti, tartósan munkanélkülit foglalkoztat, segítve azok munkaerőpiacra való visszatérését. A kedvezmény mértéke “feltehetően 9 hónapon keresztül az összes járulékteher mintegy 50 százalékát jelentheti”, ami 100 ezer forint bruttó jövedelem esetén 15-20 ezer forint megtakarítást jelenthet a vállalkozás számára.

Az iparűzési adó esetében pedig a társasági adó alapjából az idei 25 százalékkal szemben 50 százalék lesz visszaigényelhető – tájékoztatott a pártelnök. Hangsúlyozta, hogy ez nem érinti majd az önkormányzatok bevételét, de jelentősen csökkenti a vállalkozók terheit. Közölte azt is, hogy a társasági adóban további, beruházásokat, befektetéseket, munkahelyteremtést ösztönző változások lesznek. A költségvetésről szólva Kuncze Gábor hangsúlyozta: a szabad demokraták frakciójának véleménye szerint 2005-re olyan “határozott karakterű költségvetésnek kell készülnie, ami egyszerre szolgálja a gazdaság növekedésének erősítését, a fenntartható növekedési pályán maradását, a munkahelyteremtést és őrzi az egyensúlyt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik