Üzleti tippek

Franciaország előbb nyitja meg munkaerőpiacát

admin

2004. 09. 10. 00:00

A francia kormány azt tervezi, hogy korábban megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok előtt – írja a Rzeczpospolita című lengyel lap a varsói francia nagykövetség illetékesére hivatkozva.

Párizs először a szezonális foglalkoztatottak előtt nyitná meg a kapukat, majd 2006 közepétől engedélyezné az új tagországokból érkezettek tartós foglakoztatását is – idézi a lap Patrick Kluczynskit, a követség illetékes referensét. A tartós foglalkoztatást és a franciaországi szabad munkavállalást a francia vezetés mindenekelőtt a hiányszakmákban, a szállodai és az idegenforgalmi iparban, a orvosokat, nővéreket érintően tenné lehetővé.

Ausztriához és Németországhoz hasonlóan Franciaország is azon az állásponton volt az EU csatlakozási tárgyalásokon, hogy az új tagországok polgárai csak hét év átmeneti idő után juthassanak be korlátozásoktól mentesen a 15-ök munkaerőpiacára. Párizs most Írország és Nagy-Britannia által szerzett kedvező tapasztalatok alapján akarja módosítani álláspontját.

Lengyel vélemény szerint a mostani korlátozások csak arra késztetik a nyugati cégeket, hogy olcsóbb munkaerőt keresve Lengyelországba vándoroljanak. Az is bebizonyosodott, közölte Piotr Kulpa miniszterhelyettes, hogy nem lehet tömeges keleti bevándorlásról beszélni, hiszen május 1-jei csatlakozás óta mintegy 11 ezer lengyel talált munkát Írországban és ennél kevesebb Nagy-Britanniában főként a szállodaiparban, a mezőgazdaságban és az építőiparban. A külföldi kórházak és az idősotthonok is aktívan keresnek fiatal gondozókat Lengyelországban – mondta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.