Üzleti tippek

Banksztrájk Itáliában

Zárva maradt pénteken az itáliai pénzintézetek java a bankalkalmazottak, illetve a díjbeszedők figyelmeztető sztrájkja miatt.

A szakszervezetek a két éve lejárt kollektív szerződés megújítását követelik, amelyben érvényesíteni akarják az elmúlt évek inflációs hatásait is a bérkategóriák meghatározásánál. Ennek jegyében tiltakozó megmozdulást is szerveztek az olasz bankszövetség, az ABI római székházánál.

A munkabeszüntetés közel 300 ezer dolgozót érint az ágazatban, akiknek átlagosan hét százalékos emelést (havi 185 euró pluszt) kérnek a szakszervezetek, miközben a munkaadók csak öt százalékos bérnövekedést hajlandóak megadni. A bankalkalmazottak október 1-jén és 4-én is munkabeszüntetéseket tartanak, immár regionális szinten, hogy alátámasszák bérköveteléseiket.

A szeptemberi olasz sztrájkszezont a hét elején a vasutasok kezdték, s a jövő héten – 15-én – a tömegközlekedés dolgozói munkabeszüntetése várható. Az Alitalia légitársaság dolgozóinál ugyancsak sztrájkkészültség van, de a szanálási tervről folytatott egyeztetések miatt egyelőre elhalasztották a szeptemberre előzetesen bejelentett figyelmeztető munkabeszüntetéseket. Szeptember 24-én az egészségügy dolgozói tartanak 24 órás figyelmeztető munkabeszüntetést, ugyancsak béremelést és az ágazat megfelelő finanszírozását követelve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik