Üzleti tippek

9 százalékkal több külföldi vendég

A külföldi turisták száma 9 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 3 százalékkal nőtt az év első hét hónapjában Magyarországon a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.


Az idei év január-júliusában a kereskedelmi szálláshelyek több mint 1,7 millió külföldi vendéget fogadtak, akik 5,7 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. Az év első hét hónapjában több mint 1,8 millió belföldi vendég érkezett a szálláshelyekre, akik ott közel 4,6 millió vendégéjszakát töltöttek el. A belföldi vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma pedig 4 százalékkal csökkent 2003 azonos időszakához képest. Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 102,3 milliárd forint bevételt realizáltak, amelynek túlnyomó része, 95 százaléka a szállodákban és a panziókban keletkezett. Az összes bevétel folyó áron 16 százalékkal volt több mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíj-bevételek 14, a szálláshelyi vendéglátás 22, az egyéb szolgáltatások bevétele 12 százalékkal emelkedett.

A szálláshelyi szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztói árindexe január-júliusban 11 százalékkal emelkedett. Ezen belül a vendéglátás területén 11, a szálláshely szolgáltatás területén 9 százalékos áremelkedést mértek az elemzők. Ez év júliusában Magyarországon 2.740 kereskedelmi szálláshely, mintegy 80 ezer szobával és 315 ezer férőhellyel állt a vendégek rendelkezésére. A főszezon első teljes hónapjában 770 szálloda, köztük 55 gyógy- és 15 welness szálloda működött az országban. Az összes kereskedelmi férőhely több mint egyharmadával rendelkeztek a szállodák. A külföldi vendégek számának és az országban általuk eltöltött vendégéjszakák növekedése 2003 utolsó negyedévében kezdődött, ami folytatódott ebben az évben is. A külföldi vendégforgalom emelkedése szinte teljes egészében Budapesten jelentkezett.

Közép-Magyarországot kivéve a tervezési statisztikai régiók szinte mindegyikét csökkenés jellemezte e területen. A július végéig tartó időszakban a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette a 4,4 milliót. A két-, illetve egycsillagos szállodákban 19-28 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldi vendégek, mint az előző év azonos időszakában. A többi szállodatípusban kisebb-nagyobb – közelebbről meg nem határozott – mértékű forgalommérséklődés volt megfigyelhető.

Az EU 15-ök országaiból érkezett 1,1 millió vendég több mint 4 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. Mindez azt jelenti, hogy a vendégek száma ebből az országcsoportból 7, az éjszakák száma pedig 1 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszaki adatokat. A külföldi vendégek átlagosan 3,3 éjszakát tartózkodtak Magyarországon. Ez az előző év hasonló időszakához képest csökkenést jelent, mivel a vendégek száma nagyobb mértékben nőtt mint az általuk Magyarországon töltött vendégéjszakáké.

A statisztikai adatok szerint a belföldi vendégforgalom május óta csökken. A szállodákban a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma a csökkenő tendencia ellenére január-júliusban 2 százalékkal emelkedett. A növekedés e téren a kétcsillagos szállodák kivételével minden szállodai kategóriában jellemző volt. A belföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje a kereskedelmi szálláshelyeken 2,5 éjszaka volt a vizsgált időszakban.
Július végéig a szállodák átlagosan 45 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékkal volt magasabb. A jelentés külön is kiemeli, hogy a gyógyszállók forgalmának hattizedét, az eltöltött vendégéjszakák száma alapján a külföldi forgalom tette ki. A gyógyszállók kihasználtsága az év első hét hónapjában átlagosan 58 százalékos volt, ami 3 százalékponttal haladja meg az előző év első hét hónapja alatt mért foglaltságot.

Januártól július végéig több mint 20 millió külföldi érkezett Magyarországra a határőrség adatai alapján. A magyar állampolgárok ebben az időszakban közel 9,4 millió alkalommal lépték át az országhatárt. A magyarok határátlépéseinek száma 16 százalékkal emelkedett 2003 azonos időszakához viszonyítva. A Ferihegyi repülőtér külföldi utasforgalmában 27 százalékos, magyar utasforgalmában pedig 20 százalékos volt a növekedés.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.