Üzleti tippek

Visszaesett a balatoni vendégforgalom

Augusztus végig a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégforgalom 10 százalékkal, a belföldi pedig 3,9 százalék esett vissza az előző év azonos időszakához képest – derül ki a balatoni vendégforgalomról készített gyorsjelentésből, amelyet Kovács Miklós, a Magyar Turizmus Rt. Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda vezetője mutatott be Siófokon egy tanácskozáson.

Kifejtette: a felmérésben nem szerepelnek a kempingek és a magánszállások, ahol egyébként az átlagot meghaladó volt a csökkenés.
Az iroda vezetője közölte, a három és négy csillagos szállodákat tekintve kedvezőbb a helyzet: ezekben a külföldi vendégforgalom csak kismértékben, 3,2 százalékkal csökkent, a belföldi pedig 4,4 százalékkal nőtt.

Kolber István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke a testület ülését követően az MTI-nek elmondta: a Balatonra összességében mintegy 2 milliárd forint jut az idén a tanács forrásaiból, amelyből legtöbbet, összességében 503 millió forint a strandok mederkotrására különítettek el. Hozzátette: a tanács által odaítélhető második legnagyobb összegű keret 110 millió forint, amelyet turisztikai fejlesztésekre, így például horgász-, illetve kerékpáros turizmusra fordíthatnak a pályázók, s ettől alig kevesebb, 100 millió forint jut településkép fejlesztésre.

A BFT elnöke közölte: eddig a pályázati forrásoknak hozzávetőleg 35-40 százalékáról döntöttek, aminek elsődleges oka, hogy csak májusban tudták kiírni a pályázatokat. Ezzel kapcsolatosan megjegyezte: a jövő évi költségvetés tárgyalásakor szeretnék elérni, hogy felgyorsuljon a pályázati kiírás, s jövőre már az első negyedévben ismertek legyenek a lehetőségek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik