Üzleti tippek

Tervezés – tippek pályázatíráshoz

Az Európai Unió több támpontot, segítő eszközt ad a kezünkbe, hogy megfelelően kidolgozott, a strukturális támogatások alapelveinek megfelelő projektekkel pályázzunk. Egyrészt a tagállamok intézményei már bevált metodikák segítségével dolgozzák ki a támogatásra benyújtott projekteket, másrészt rendelkezésre állnak azok a kritériumok, amelyek segítségével a bírálók értékelik a projekteket.

SWOT analízis

A SWOT analízis az erősségek (strength), gyengeségek (weaknesses), lehetőségek (opportunities), veszélyek (threats) angol szavak kezdőbetűiből állítható össze. Ez egy egyszerű modell, amelyet eredetileg marketingtervek készítésének folyamatára dolgoztak ki amerikai szakértők.

Az elemzés egyrészt a vizsgálat tárgyát képező térség, szervezet, ágazat belső tényezőit, valamint az ezekre ható külső tényezőket méri fel. A cél, hogy minden olyan tényezőt megvizsgáljunk, amelyek szükségessé, lehetővé teszik a projekt megvalósítását, illetve más oldalról akadályozzák vagy segítik annak végrehajtását.


Tervezés – tippek pályázatíráshoz 1















A SWOT elemzés pontos végrehajtása nagyban segíti a projekt megtervezésének sikerét. Az elemzés célja olyan stratégia kialakítása, amelynek során az erősségeket és a lehetőségeket felismerve új képességeket hozunk létre, valamint a gyengeségek és fenyegetések kockázatait minimalizálni tudjuk, esetleg ki is szűrjük.

Projekt-ciklus Menedzsment

Már szó volt arról, hogy a projektek menedzsmentjének folyamata a tervezéstől az ellenőrzésig hosszadalmas és komplex feladat. Sokszor tapasztalható, hogy egyes projektek tervezésének és végrehajtásának minősége nem megfelelő, a projektek nem kellően kidolgozottak, nem érvényesül bennük a komplex megközelítés, nem felelnek meg bizonyos kritériumoknak. Az Európai Unió a 90-es években vezette be az ún. Projekt-ciklus Menedzsment (Project Cycle Managament, a továbbiakban PCM) technikát, amellyel a projektek tervezési és irányítási folyamatainak keretet adtak. A PCM módszer használatával a projektek minősége sokat javult, növelve ezzel az uniós programok hatékonyságát is. A módszer használatát ezért kiterjesztették, és ma már harmadik országokban, vagyis a közép-kelet-európai csatlakozó országokban is kötelező alkalmazni.

• A ciklus minden egyes szakaszra vonatkozóan meghatározza a legfontosabb döntéseket, az információs követelményeket és a felelősségi köröket.
• A cikluson belüli szakaszok egymásra épülnek – egy új szakaszhoz csak az előző szakasz teljesítése után lehet sikerrel hozzákezdeni.
• A cikluson belüli értékelés célja az, hogy a már végrehajtott projektek tapasztalatai beépüljenek a jövőbeni programok és projektek tervezésébe

A ciklus kezdetén van egy elképzelésünk, ötletünk, az adott ötletből egy végrehajtható és értékelhető munkatervet dolgozunk ki. Az általános projekt-ciklus hat szakaszból áll: programozás, azonosítás, minősítés, finanszírozás, megvalósítás és értékelés.

PCM ciklusai


Tervezés – tippek pályázatíráshoz 2

























• Programozás: A ciklus eme szakaszában egy megvalósíthatósági keretprogram készül el, amelyen belül konkrét részprogramok határozhatók meg. Ezek a részprojektek tulajdonképpen egyfajta prioritásként szolgálnak, amiknek a segítségével konkrét stratégia dolgozható ki. A stratégiába be kell építeni a múltbéli tapasztalatokból levonható tanulságokat. A szakasz során elkészül a logikai keretmátrix, amely tartalmazza a probléma elemzését, konkrét célkitűzéseket, a stratégia előzetes kidolgozását, és mindezeket egységes keretbe integrálja.
• Azonosítás: A szakasz során az egyes részprojekteket határozzuk meg, a szükséges helyzetelemzéssel, a résztvevőkkel történő folyamatos konzultáció mellett, a problémák lehetséges megoldási alternatíváinak megvitatásával. A szakasz végén döntést kell hozni arról, hogy mely projektötletek alkalmasak a további vizsgálódásra.
• Minősítés: Ebben a szakaszban a kiválasztott releváns részprojektek megvalósíthatóságát és fenntarthatóságát vizsgáljuk. A kedvezményezettek és a többi érdekcsoport bevonása mellett kidolgozzuk a részletes operatív projektterveket. A szakaszt ezért szokták a „kidolgozás” névvel is illetni. Ebben a stádiumban dől el, hogy a projekthez készüljön-e formális projektterv és finanszírozási terv.
• Finanszírozás: Ebben a szakaszban a projekt pénzügyi jellemzőit vizsgáljuk, és amennyiben a megvalósíthatóság mellett döntünk, finanszírozási forrásokat rendelünk hozzá. Ez az EU-s támogatású projektek esetében azt jelenti, hogy tárgyalni kell a külső finanszírozó intézmények képviselőivel, rögzíteni kell a projekt végrehajtásáról, finanszírozásáról szóló dokumentumban az általuk támasztott követelményeket.
• Megvalósítás: A tényleges megvalósítás során szükség lehet szakmai szakértők bevonására, munkavégzési- illetve szállítási pályázatok kiírására és szerződések megkötésére. A végrehajtás során, a kedvezményezettekkel és az érdekcsoportokkal konzultálva, a projekt irányítói értékelik, hogy a tervekhez képest hogyan halad előre a projekt, szükség van-e a követett irány módosítására.
• Kiértékelés: A szakaszban a finanszírozó intézmény és a partner-ország értékeli, hogy a projekt milyen eredményeket ért el, és levonja a tanulságokat. Az értékelés során levont tanulságok felhasználandók a jövőbeni programok és projektek tervezése folyamán.

Bevált gyakorlat, hogy a végső értékelések mellett közbenső értékeléseket is végeznek a projekt végrehajtói. A kiértékelés akkor működik, ha a végrehajtási alternatívák és valós tervek megfelelő ellenőrzésével szemben tudjuk végrehajtani.

A PCM alapelvei:
• A projekt-ciklus megfelelő döntéshozatali folyamatot biztosít, amelyet be kell tartani
• A projekt-ciklus kulcsfontosságú szakaszaiban biztosítanunk kell a részvételi lehetőséget minden érdekelt csoport számára
• Fenntarthatósági szempontok figyelembe vétele
• Logikai keretmátrix alkalmazása, amely konzisztens elemzési módszert biztosít a projekttervezés és a végrehajtás során.
• Integrált megközelítés: Az egyes projektek céljait össze kell kapcsolni a Bizottság célkitűzéseivel és a partner-országon belüli nemzeti és szektorális célkitűzésekkel; Egységes formát kell használni a kulcsfontosságú kérdések konzisztens és teljes körű kezelésének biztosítása érdekében a projekt teljes időtartama alatt.

A PCM módszertan alkalmazása során további három technikai-módszertani eszközt kell használnunk, amelynek meglétét a Bizottság pozitívan értékeli. Az egyik a logframe- mátrix, amely a projekt logikai integrálását segíti, a másik az oksági és eredményességi összefüggések megvilágítását célzó „probléma-fa” és „cél-fa” elkészítése.

A harmadik pedig olyan indikátorok, mérőszámok alkalmazása, amelyek segítségével folyamatosan mérhetővé válnak a megtett intézkedések eredményei, hatásai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik