Üzleti tippek

Sörgyártás – a termékdíj-változás megfékezi az import dömpinget

A sörpiacon jövőre remélhetően megfékezi a Németországból érkező olcsó, dobozos termékek behozatalát a január elsejével változó termékdíj-szabályozás – mondta Kiss Elemér, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSz) elnöke az MTI-nek.

Az európai uniós csatlakozás óta elárasztják a diszkontáruházakat olyan német dobozos kiszerelésű sörszállítmányok, amelyeket a Magyarországon gyártott sörök árának mindössze feléért meg lehet kapni. Az elnök közölte, hogy ezeknek az importsöröknek a megjelenésével összefügg a magyarországi sörök értékesítésének visszaesése és az egyre nagyobb mennyiségben keletkező csomagolási hulladékok. “Május óta minden hónapban alacsonyabb volt a magyarországi sörök értékesítése a tavalyinál” – mutatott rá Kiss Elemér.

A sörözés szempontjából kiemelkedőnek számító augusztus hónapban jelentkezett a legnagyobb elmaradás a tavalyi értékesítéshez képest. A 2003 augusztusi 86 ezer literes eladáshoz képest az idén csak 72 ezer litert vettek a fogyasztók Magyarországon. Az MTI korábbi közlése szerint az idén az import sör mennyisége elérheti a 800 ezer hektolitert. Az elnök kifejtette, hogy az olcsó német sör egyrészt a nemzetgazdaságot fosztja meg bevételektől, másrészt a rossz minőség kedvezőtlenül befolyásolja a sörfogyasztást, harmadrészt pedig környezetterheléshez vezet.

Az MSSz adatai szerint tavaly a magyarországi sörgyártók összességében 57,7 milliárd forintot fizettek be adó formájában a költségvetésbe, 2002-ben az adóbefizetés 48,1 milliárd forintot tett ki. “Az értékesítési lehetőségek szűkülésével a termelés is visszaesik, ez pedig az alacsonyabb befizetésekből adódóan számottevő költségvetési bevételkieséssel jár” – jelezte Kiss Elemér, aki szerint az olcsó dobozos sörök fokozottan részt vesznek a környezetterhelésben, mivel az importőrök a jelenleg alacsony termékdíj megfizetésével mentesülnek a szemétté váló fémdobozok visszagyűjtése alól. Így azonban az államra, közvetve pedig az adófizetőkre hárul a drága hulladékkezelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik