Üzleti tippek

Közművelődési intézmények a felnőttképzésben

A hátrányos helyzetű településeken is piacképes szakismeret szerezhető a közművelődési intézmények közreműködésével, ennek támogatási pályázata most zárult le – tájékoztatta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter az MTI-t.


A bíráló bizottság hét pályázatot tartott támogatásra alkalmasnak, a pályázók Balatonszepezd, Berettyóújfalu, Budapest, Kunadacs, Miskolc, Pápa és Zalaegerszeg vonzáskörzetében segítik a felnőttképzést a közművelődési intézmények adottságait is hasznosítva – utalt rá a szaktárca vezetője.

Az Európai Unióval közösen finanszírozott humánerőforrás-fejlesztési program keretében a sikeres pályázók átlagosan 46 millió forintos támogatást nyerhettek el. A pénzből egyrészt az egyéni, a munkaerő-piaci igényekhez illeszkedő képzés infrastruktúráját építhetik ki. Így például felnőttképzési honlapot hoznak létre, internetes hozzáférést alakítanak ki a közösségi házakban.


A program része olyan tanárok felkészítése is, akik hatékonyan segítik a felnőttképzés résztvevőit a tanulásban, az internet használatában. Segítséget adnak a nyelvi, az agrár-, a vállalkozói képzésben, a kommunikációs és életviteli készségek fejlesztésében. A tananyagfejlesztés is része a programnak – jegyezte meg a miniszter.

Egy-egy pályázó a tervek szerint 80-150 személyt von be a képzésbe.
Az elbírálás során előnyben részesítették, ha több település és civil szervezet valósít meg együttműködést a program során a közművelődési intézménnyel. A pályázóknak nagy figyelmet kell fordítaniuk a tanulástól elszokott, a munkaerőpiacra visszatérő, a hátrányos helyzetű személyekre – húzta alá a miniszter.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.