Üzleti tippek

Felkészítő uniós támogatás a civil szférának

Záróünnepségen köszöntötték a Phare Access 1999-es és 2000-es pályázatainak kedvezményezettjeit kedden Budapesten. A 2003-ban utoljára meghirdetett Phare Access program célja a csatlakozó országok civil társadalmának megerősítése volt.

Közös záróünnepségen köszöntötték kedden azt a 70 civil szervezetet, amely az 1999-ben és 2000-ben meghirdetett Phare Access uniós támogatás kedvezményezettjeként közel 2,5 millió euróból valósította meg programjaikat a szociális és egészségügy, a környezetvédelem területén a társadalmi és gazdasági fejlesztés, valamint a nemzetközi együttműködés kiépítése érdekében.

A Phare Access az Európai Unió májusban csatlakozott tíz tagállamaiban egyszerre indult 1999-ben, célja az érintett szervezetek bevonásával a civil társadalom megerősítése, a nonprofit, nem állami szervezetek programjainak, intézményfejlesztésének támogatása. Dr. Bódi György, a programok szakmai felügyeletét ellátó Esélyegyenlőségi Kormányhivatal Civil Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője szerint az öt évvel ezelőtt elindult pályázati rendszer hozzájárult ahhoz, hogy a civil társadalom megerősödjön, profi módon működő és gazdálkodó civil szervezetek jöjjenek létre Magyarországon. Új szemlélet- és eszközrendszert honosított meg az előcsatlakozási program, és ez a tapasztalat segítséget jelent a pályázók számára a későbbi uniós és hazai források eléréséhez is.

A Phare Access projektek keretében előzetes becslések szerint mintegy 8-9 millió euró uniós forráshoz jutottak (jutnak) hozzá a magyarországi civil szervezetek és partnereik. A programok meghirdetését követően – a pénzügyi megállapodás és a technikai lebonyolító szervezet közbeszerzései eljárással történő kiválasztása után – a következő évben történik a civil szervezetek pályáztatása. Az elbírálás 2-3 hónapot vesz igénybe, a pályázatok megvílósítása pedig maximum 18 hónap. A programok teljes időtartama így körülbelül 3 év. Az első program tavaly, az Access 2000 által támogatott projektek pedig idén zárultak le.
 
Az 1999-es Access programból 25 szociális és egy hálózatépítési program részesedett, összesen 949 725,4 euró értékben. A 2000-es programban megváltozott a pályázatok témáinak struktúrája, három nagy területre: mikro, makro, valamint hálózatépítési programokra. A mikro programokat három területen: környezetvédelem, társadalmi és gazdasági fejlődés, valamint szociális szféra lehetett pályázni, a rendelkezésre álló 950 ezer eurós keretből 848 ezer 466,8 euró támogatást szerzett meg összesen 37 nyertes pályázó. A hálózatépítésre szánt keretet nem sikerült felhasználni, a makro programokra viszont 7 pályázó összesen 607249,7 euró támogatást nyert el.

A támogatások 80 százaléka a támogatottak részére előzetesen lehívható volt, a fennmaradó részt pedig a projekt megvalósulása és értékelése után kapták meg a szervezetek. Rónaszéki Gábor, a Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység igazgatója sikernek értékelte, hogy a 2000-res keret 97 százalékára kötöttek szerződést, és a szerződésekben szereplő összeg 94 százalékát jogosultan fel tudták használni a pályázó civil szervezetek.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.