Üzleti tippek

Felkészítő uniós támogatás a civil szférának

admin

2004. 09. 08. 00:00

Záróünnepségen köszöntötték a Phare Access 1999-es és 2000-es pályázatainak kedvezményezettjeit kedden Budapesten. A 2003-ban utoljára meghirdetett Phare Access program célja a csatlakozó országok civil társadalmának megerősítése volt.

Közös záróünnepségen köszöntötték kedden azt a 70 civil szervezetet, amely az 1999-ben és 2000-ben meghirdetett Phare Access uniós támogatás kedvezményezettjeként közel 2,5 millió euróból valósította meg programjaikat a szociális és egészségügy, a környezetvédelem területén a társadalmi és gazdasági fejlesztés, valamint a nemzetközi együttműködés kiépítése érdekében.

A Phare Access az Európai Unió májusban csatlakozott tíz tagállamaiban egyszerre indult 1999-ben, célja az érintett szervezetek bevonásával a civil társadalom megerősítése, a nonprofit, nem állami szervezetek programjainak, intézményfejlesztésének támogatása. Dr. Bódi György, a programok szakmai felügyeletét ellátó Esélyegyenlőségi Kormányhivatal Civil Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője szerint az öt évvel ezelőtt elindult pályázati rendszer hozzájárult ahhoz, hogy a civil társadalom megerősödjön, profi módon működő és gazdálkodó civil szervezetek jöjjenek létre Magyarországon. Új szemlélet- és eszközrendszert honosított meg az előcsatlakozási program, és ez a tapasztalat segítséget jelent a pályázók számára a későbbi uniós és hazai források eléréséhez is.

A Phare Access projektek keretében előzetes becslések szerint mintegy 8-9 millió euró uniós forráshoz jutottak (jutnak) hozzá a magyarországi civil szervezetek és partnereik. A programok meghirdetését követően – a pénzügyi megállapodás és a technikai lebonyolító szervezet közbeszerzései eljárással történő kiválasztása után – a következő évben történik a civil szervezetek pályáztatása. Az elbírálás 2-3 hónapot vesz igénybe, a pályázatok megvílósítása pedig maximum 18 hónap. A programok teljes időtartama így körülbelül 3 év. Az első program tavaly, az Access 2000 által támogatott projektek pedig idén zárultak le.
 
Az 1999-es Access programból 25 szociális és egy hálózatépítési program részesedett, összesen 949 725,4 euró értékben. A 2000-es programban megváltozott a pályázatok témáinak struktúrája, három nagy területre: mikro, makro, valamint hálózatépítési programokra. A mikro programokat három területen: környezetvédelem, társadalmi és gazdasági fejlődés, valamint szociális szféra lehetett pályázni, a rendelkezésre álló 950 ezer eurós keretből 848 ezer 466,8 euró támogatást szerzett meg összesen 37 nyertes pályázó. A hálózatépítésre szánt keretet nem sikerült felhasználni, a makro programokra viszont 7 pályázó összesen 607249,7 euró támogatást nyert el.

A támogatások 80 százaléka a támogatottak részére előzetesen lehívható volt, a fennmaradó részt pedig a projekt megvalósulása és értékelése után kapták meg a szervezetek. Rónaszéki Gábor, a Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység igazgatója sikernek értékelte, hogy a 2000-res keret 97 százalékára kötöttek szerződést, és a szerződésekben szereplő összeg 94 százalékát jogosultan fel tudták használni a pályázó civil szervezetek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.