Üzleti tippek

Euró bankjegyek: az első évek tapasztalatai

Idén az első félévben 307 ezer hamis euró bankjegyet találtak világszerte forgalomban. A hamisítványoknak csak nagyon elenyésző része jó minőségű – jelentette az Európai Központi Bank (EKB).

Az EKB nagy hangsúlyt helyez a hamisítás elleni küzdelemre: létrehozták a hamisítványokat elemző központot és a hamisítást megfigyelő rendszert. Jelenleg arra törekszik a bank, hogy európai szinten jogszabályilag kötelezzék a számítógép- és programgyártókat, illetve az importőröket: termékeikbe a számítógépes pénzhamisítást megakadályozó részegységet építsenek be. Komoly kutatómunka folyik új biztonsági elemek kidolgozása és a bankjegygyártás technológiai alapjainak erősítése érdekében azért, hogy mindig a hamisítók előtt járjanak.

Az első félév végén mintegy 9 milliárd euró bankjegy volt forgalomban 450 milliárd euró értékben. Ebből az EKB becslése szerint mintegy 50 milliárdnyi euró volt forgalomban az euróövezeten kívül.
A forgalomban lévő bankjegyek címletei a nagyobb címletek felé mozdultak el. Az50-500 euró címletű bankjegyek aránya a kezdeti 25 százalékról 69 százalékra nőtt, értékben ezek a bankjegyek a forgalomban lévő bankjegyek értékének a 86 százalékát tették ki a kezdeti 46 százalék helyett. Februártól a forgalomban lévő bankjegymennyiségre vetítve az euró bankjegyek átlagértéke meghaladta az 50 eurót.

Az euró bankjegyek forgalmának jellemző vonása, hogy nagymértékben megnőtt az euró-övezetbeli országok közötti áramlásuk, ami természetes következménye a közös pénz bevezetésének. Az euró bankjegyek forgási sebessége 3,4/év volt a június végéig eltelt tizenkét hónapban, 6 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

A forgalomban lévő euró bankjegyek minőségének biztosítása érdekében még 2001-ben közös minimum szabványokat dolgoztak ki a nem megfelelő minőségű bankjegyek kiválogatására és forgalomból való kivonására. A tapasztalatok szerint főként az 5 eurós bankjegyek minősége romlott jelentős mértékben, főleg azért, mert ezek a bankjegyek csak jelentéktelen mennyiségben kerülnek forgalomba pénz automatákon keresztül, valamint ezt a címletet a kiskereskedelemben váltópénzként használják, ezért nem kerülnek vissza a bankokhoz feldolgozásra. A nemzeti központi bankok 2002-ben 750 millió bankjegyet helyettesítettek újakkal, ez a forgalomban volt állomány 9,2 százaléka, tavaly pedig a nem megfelelő bankjegyek száma elérte a 2,663milliót, ez már az állomány 33,1 százaléka volt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.