Üzleti tippek

Work Programme – Munkaprogram

A munkaprogram az a dokumentum, amely az Európai Bizottság célkitűzéseit ismerteti az adott pályázati kiíráshoz kötődően, minden Közösségi Programhoz tartozik ilyen dokumentum. A Munkaprogram rendkívül részletesen tájékoztatja a pályázót a megpályázható területekről, illetve azokról a prioritásokról, amelyeknek a megvalósulását a pályázatnak támogatnia kell. A pályázatnak mindenképpen tükröznie kell ezeket a célkitűzéseket.

Ha tehát megismerkedtünk a pályázati felhívással, és első olvasatra úgy tűnik, elképzelésünk beleillik a támogatott tevékenységek körébe, a munkaprogramot kell alaposan elolvasnunk.

Egy igen vaskos, de könnyen megemészthető dokumentumról van szó, amelynek terjedelme változó, elérheti a 80-100 oldalt is. Nem kell azonban megijedni ettől az oldalszámtól, mert számos munkaprogram egyben ismétli önmagát, és a lényegi információ, amelyre a pályázónak valóban szüksége lehet, nem több 30-40 oldalnál. A munkaprogram tájékoztat az adott közösségi politika támogatási rendszeréről és eszközeiről, vagyis arról, hogy az adott pályázati program milyen célt kell, hogy szolgáljon az Európai Bizottság tervei szerint. Sok esetben többféle alprioritás, cél tartozik egy felhíváshoz. A munkaprogram minden egyes ilyen alcélt részletez, hogy a pályázó pontosan tisztában lehessen azzal, az ő tervei valóban beletartoznak-e a támogatható körbe.

A munkaprogram szerkezete nagyjából az alábbi felbontású:
• Bevezető
• Fő célkitűzés, a pályázati rendszer rövid bemutatása
• Alprogramok, célok részletes bemutatása, alkalmazási területek
• Jogosultak és kedvezményezettek
• Tevékenységi körök pontosítása, keretszámokkal
• Az alakítandó konzorciumokkal kapcsolatos követelmények
• Pályázati rendszer részletezése (egylépcsős-kétlépcsős rendszer stb.)
• Eszközrendszer részletezése, a részvétel egyéb korlátozó feltételei

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.