Üzleti tippek

Milliárdokat spórolna a MÁV a kihasználatlan járatok csökkentésével

Hosszabb távon 9 milliárdos megtakarítást eredményezne, ha a kihasználatlan vonatok 10 százalékát megszüntetnék – véli a MÁV Rt. igazgatósága. A járatszámok csökkentése a standard távolsági, illetve a regionális vonatokat érintené.

A MÁV Rt. igazgatósága a 2005. évi vasúti menetrend ésszerűsítését javasolja, ami a kihasználatlan vonatok 10 százalékának megszüntetését, a vonatkilométer-teljesítmény 7,3 százalékos csökkentését jelenti – hangoztatta Udvari László, a MÁV Rt. igazgatóságának elnöke az igazgatósági ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Az elnök hangsúlyozta: jövőre egyetlen vonalon sem szűnik meg a vasúti személyszállítás, az ésszerűsítés alapvetően az alacsony kihasználtságú, a MÁV-nak jelentős veszteséget okozó, úgynevezett standard távolsági, illetve a regionális vonatokat érinti. A jövő évi menetrend ésszerűsítésére tett javaslat 1,5 milliárd forint azonnali, hosszabb távon pedig 9 milliárd forint költségmegtakarítást eredményezne. A MÁV Rt. igazgatóságának javaslatáról az alapító dönt.

Udvari László hangsúlyozta: jövőre a MÁV Rt. folytatja az elővárosi személyszállítási szolgáltatás fejlesztését. Az erőforrásokat folyamatosan csoportosítják át a minőségi távolsági, a budapesti elővárosi forgalmakra, illetve összességében bővítik az IC-vonati szolgáltatást.

Az elnök utalt arra, hogy szándékai szerint 2005-ben a személyszállítás költségének 65 százalékát fedezné az állami térítés, ami a 2004. évi 56 milliárd forint állami költségtérítés 20 milliárd forinttal történő megemelését jelenti. Jelenleg az állami költségtérítés a személyszállítási költség 44 százalékát fedezi.

Vizsy Ferenc, a MÁV Rt. személyszállítási főigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy a menetrend racionalizálása a járatok ritkítását, egy-egy kocsi kivételét jelenti. A MÁV-nál naponta 2 965 belföldi vonat közlekedik, ami 3 656 menetrendi mezőben jelenik meg. Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a menetrend-ésszerűsítés nem érinti majd a szezonális, illetve az ünnepi járatokat.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.