Üzleti tippek

Tejfeldolgozás: uniós pénzek – lassú adminisztráció

Mintegy 200-300 millió forint európai uniós támogatástól estek el május 1-je óta a magyar tejfeldolgozók a lassú adminisztrációs folyamat miatt – tájékoztatta Sirman Ferenc hétfőn az MTI-t.

A Tej Terméktanács igazgatója elmondta: a tejfeldolgozó cégek azért nem jutottak hozzá az uniós támogatásokhoz, mert az ezeket meghirdető közleményeket a lassú adminisztrációs folyamat – a szükségszerű egyeztetések – miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nem tette még közzé. A hivatallal a terméktanács megbízottai napi kapcsolatban állnak és a legutóbbi ígéret szerint várhatóan ezen a héten teszik közzé a szükséges dokumentumokat.

Támogatást lehet igényelni egyebek között a tejpor felhasználására állati takarmányban, továbbá a vaj magántárolására, a vaj nonprofit szervezeteknek való kedvezményes értékesítésére, kazein- és a kazeinátgyártásra. Sirman Ferenc az uniós támogatások igénybe vételét azért tartja fontosnak, mert várhatóan az idén is mintegy 250 millió liter többlettejet termelnek Magyarországon az 1,2 milliárd literesre becsült belföldi fogyasztáson felül.

Ennek a többletmennyiségnek értékesítését tenné biztonságosabbá az uniós támogatások felhasználása. Sirman Ferenc szerint vannak olyan jogcímek az uniós támogatásokban, amelyeket már nem vehetnek igénybe a magyar cégek. Időközben ugyanis ezekre a jelentkezés már lezárult. Az igazgató példaként említette a vaj magántárolási támogatását, amelyre augusztus 15-ig lehetett jelentkezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik