Üzleti tippek

Magyar tapasztalatok átadása az európai források fogadásáról

A strukturális és kohéziós alapok fogadásával kapcsolatos magyar tapasztalatok átadására együttműködési intézkedési terv készül Románia európai integrációjának elősegítésére – mondta Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár hétfőn az MTI-nek azt követően, hogy Aradon Alexandru Farcas román európai integrációs miniszterrel tárgyalt.

Baráth Etele szólt arról, hogy az együttműködési intézkedési tervet várhatóan októberben Bukarestben írják alá. Ebben rögzítik, milyen témakörökben, mely szakterületeken dolgoznak együtt.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország segíti Románia európai uniós felkészülését, egyebek között román közigazgatási szakemberek képzésével, illetve a brüsszeli kohéziós stratégiai tárgyalásokon igyekszik a román érdekeket is érvényesíteni.

A 2007. utáni tervezési időszakról szólva Baráth Etele elmondta, hogy szándékaik szerint tervezési együttműködést alakítanak ki a román partnerekkel. Példaként említette, hogy Közép-Európát, illetve részben a Balkánt érintő fejlesztési kérdésekben szakértői együttműködést alakítanak ki. Elképzelhető az is, hogy a két ország 2007. utáni nemzeti fejlesztési terveiben közös megállapítások is szerepelnek majd.

Az államtitkár elmondta: a találkozón megállapították, hogy a határ menti együttműködés keretében az önkormányzatok között jó kapcsolat alakult ki. Szorgalmazták, hogy ez a gazdasági szektorra is terjedjen ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik