Üzleti tippek

Idén 30 százalékkal nőhet a gáz importára

Miután kellő számú javaslat érkezett a Mol gázüzletágánek eladására, a cég még az idén értékesítheti divízióját – mondta a cég elnök-vezérigazgatója ajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, hogy még idén 30 százalékkal nőhet a gáz importára.

Minden eladandó gázeszköz csoporttal kapcsolatban megfelelő és kellő számú ajánlat érkezett, így ha jó ütemben tudjuk folytatni a tárgyalásokat, még az idén aláírhatjuk a szerződéseket – mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
Hozzátette: a gáztárolás és a gázkereskedelem területén 75 százalék -1 szavazatnyi részesedést, míg a gázszállítás esetében 25 százalék +1 szavazatnyi részesedést értékesít a Mol Rt. A gázüzletágak eladásánál abból indultak ki, hogy ezek értékesebbek egy olyan cég számára, amely regionális szinten működteti a vállalatrészeket, hasonlóan ahhoz, ahogyan a Mol az olajiparban teszi ezt.

Hernádi Zsolt elmondta: ha ez a logika helyes, akkor a Mol kaphat olyan ajánlatot az egyes gázüzletágakra, amelyek elfogadhatók számára. Az elnök-vezérigazgató kifejtette azt is: a tárgyalásokat akkor zárják le, amikor úgy érzik, hogy már nem tudják tovább erősíteni az ajánlatot egy-egy tranzakció esetében.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Boston Consulting Group elemzését, amely szerint az olajárak már mintegy 40 százalékkal haladják meg a korábban tervezett szintet, s ennek következtében még az idén 2005. január 1-jéig 30 százalékkal emelkedik a gáz importára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik