Üzleti tippek

Az aszály ellenére többlet az agrárgazdaságban

admin
admin

2004. 09. 03. 00:00

A múlt évi rendkívül aszályos időjárás ellenére is a magyar mezőgazdaság több mint 300 milliárd forint többletet tett le a nemzetgazdaság asztalára – mondta az MTI-nek Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten az Agrárgazdasági Tanács ülésének szünetében.

A miniszter közölte: a nehéz körülmények ellenére is növekedett az egyéni vállalkozások száma mintegy 2.500-zal az ágazatban. A beruházások aránya pedig lényegesen meghaladta a mezőgazdaság nemzetgazdaságban képviselt arányát.

A beruházások 6 százalékot meghaladó mértéket tettek ki, míg az ágazat részesedése 3 százalék körül volt a nemzetgazdaságból.

A mezőgazdasági termékárak, azaz felvásárlási árak tavaly 6,1 százalékkal emelkedtek, míg a fogyasztói árak 4,7 százalékkal lettek magasabbak.

A foglalkoztatottak száma az ágazatban 2,5 százalékkal csökkent, amely 40 ezer ember munkahelyének megszűnését jelentette.

A miniszter beszélt arról is, hogy a konzultatív testület elé került az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvény módosításának tervezete. A módosítást a tárcavezető szerint az tette szükségessé, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz így megváltoztak a támogatás és a finanszírozás feltételei.

Ugyanakkor a termelők jövedelembiztonsága érdekében át kell tekinteni és alakítani azokat a garanciaelemeket, amelyek eddig biztosították az agrártámogatások reálértékének megőrzését.

Azt azonban Németh Imre aláhúzta, hogy a támogatások mértéke előre meghatározott módon 2010-ig biztosan növekszik az ágazatban, ezt az Európai Unióval kötött megállapodás biztosítja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.