Üzleti tippek

Tovább pörög az irodabérleti piac Budapesten

Az idén a második negyedévben 55 százalékkal több irodát adtak bérbe Budapesten, mint 2003 azonos időszakában – közölte a CB Richard Ellis Kft.(CBRE) magyarországi képviselete.

A CBRE által készített felmérés szerint az idén április-júniusban összesen 42 ezer négyzetméter iroda talált bérlőre, ez az idei első negyedévhez képest 21 százalékos csökkenést jelent. Az ingatlanügynökség szerint az irodabérleti piacot évek óta növekedés jellemzi, amelyet a CBRE szakértői Magyarország Európai Uniós csatlakozásával indokolnak. Úgy látják, hogy egyre nő azoknak a nyugat-európai cégeknek a száma, melyek már Magyarországon is működtetnek irodát.

Az irodapiacon a második negyedévben az irodák 17,7 százaléka állt üresen, ez az elmúlt három év legalacsonyabb kihasználatlansági mértéke – közölte a CBRE. A kihasználatlansági mutató a belvárosban a legmagasabb, 21,9 százalék.

Az ingatlanügynökség adatai szerint továbbra is a nem központi elhelyezkedésű irodaházak a legnépszerűbbek, a bérleti tranzakciók 68 százalékát ezekre kötötték. A bérleti szerződések mindössze 8,3 százalék született belvárosi irodákra – derül ki a CBRE felméréséből.
Az idén az új irodák területe eléri a 75 ezer négyzetmétert, amely 11 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Budapest összes irodakínálata jelenleg 1,39 millió négyzetmétert tesz ki, az állomány legnagyobb része, 45,8 százaléka nem Budapest központi kerületeiben található.

Budapesten alacsonyabbak a bérleti díjak a régió többi országához viszonyítva, a fővárosban évente 198 euró/négyzetméter az ár. Prágában 228, Varsóban 242, Bukarestben 203 és Pozsonyban 216 euró az irodák éves négyzetméterenkénti bérleti díja.

A budapesti irodapiacon a bérleti díjak emelkedésével és a piacra kerülő új irodák csökkenésével kell számolni – áll a felmérés irodapiaci kilátásokról szóló részében. Ez a jelentés készítői szerint stabilizálódásra utal, ami kedvező hatást gyakorol a kihasználatlansági mutatóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik