Üzleti tippek

Megvannak a SMART5 pályázat nyertesei

Csillag István, gazdasági és közlekedési miniszter 2004. szeptember 2-án fogadta a SMART Hungary Beruházás-ösztönzési Program SMART – 2004-5 „Környezetvédelmi szempontú technológiaváltás” c. pályázat első nyerteseit, és átadta a támogatást igazoló dokumentumokat.

A GKM által odaítélt 389,8 millió Ft támogatás révén mintegy 1,17 milliárd Ft értékű környezetvédelmi szempontú technológiaváltást hajtanak végre az elkövetkezendő években a nyertes vállalkozások. A nyertesek: Guardian Orosháza Kft., Csepel Metall Vasöntöde Kft., Tyco Electronics EC Elektromechanikai Komponenseket Gyártó Kft., KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft.

A pályázat célja: A fenntartható fejlődés érdekében olyan környezetbarát, csökkentett hulladék-kibocsátással járó, energiatakarékos termelési technológiák elterjesztése, melyek eredményeként jelentősen csökken az ipar környezeti terhelése, a káros környezeti hatások és a kibocsátások mértéke.

Ennek érdekében a pályázat támogatja az európai és a nemzeti környezeti normáknak való megfelelést biztosító feldolgozóipari termelési technológiák környezetvédelmi szempontú rekonstrukcióját, kiváltását környezetbarát, tisztább, energiatakarékos technológiák bevezetésével, amelyek a korábbi állapotnál lényegesen kisebb környezeti terhelést eredményeznek.

Támogatás igénybevételére jogosultak köre: gazdasági társaságok, szövetkezetek, amelyek technológiaváltó beruházásai a feldolgozóipari alágazatban a gazdasági tevékenység végzése érdekében valósulnak meg 30,0 millió Ft-ot meghaladó értékben.

Támogatás maximális mértéke: A beruházás elszámolható összes költségének maximum 50 %-a, de legfeljebb 100,0 millió Ft.
A pályázat előnyei:

A pályázatok értékelésekor elsődleges a környezetvédelmi cél megvalósítása. Az alkalmazott új technológia minél kevesebb káros anyagot bocsásson ki a környezetbe. Ugyanakkor a pályázatoknál további alternatívaként elfogadható a hulladékgazdálkodás javítását (újrahasznosítás vagy csökkentés) és az energiatakarékosság megvalósítását célzó beruházás is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik