Üzleti tippek

Négy százalékos GDP növekedést várnak

Négy százalékot megközelítő gazdasági növekedést jósolnak az elemzők a második negyedévre is. A Reuters felmérése szerint 3,8 százalékot, a Napi Gazdaság becslése szerint 3,9 százalékot prognosztizálnak a szakemberek.

A GDP-növekedés az első negyedben 4,2 százalék volt, a statisztikusok az első becslésüket a április-júniusi időszakról holnap publikálják.

Az elemzők becslése szerint a második negyedévben is folytatódott az élénk gazdasági növekedés. A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők átlagosan 3,8 százalékos bruttó hazai termék (GDP) gyarapodást vetítettek előre, a prognózisok 3,6-4,2 százalék között szóródtak. A Központi Statisztikai Hivatal holnap közli első becslését. Ami a megelőző negyedév teljesítményét illeti: a növekedés 4,2 százalék volt, ami kiugró dinamikát jelez. Ehhez azért illik hozzátenni, hogy a tavalyi bázis rendkívül alacsony volt, tulajdonképpen az elmúlt évek egyik mélypontját jelentette.

Erdős Szabolcs, az Ecostat gazdaságkutató intézet elemzője adta az óvatosnak nevezhető 3,6 százalékos előrejelzést. Szerinte a második negyedévben a lakossági kereslet növekedése lelassult – legalábbis erre következtet a reálkeresetek alakulásából. Tény, hogy az első fél évben mindössze 0,3 százalékkal voltak magasabbak a reálkeresetek, mint egy évvel korábban, s a kiskereskedelmi adatok is a fogyasztás növekedésének lassulására utalnak. Erdős becslése szerint a beruházások növekedése az első negyedévi 19 százalékról, a második negyedben tíz százalék alá “lassult”. De még mindig jelentős nagyságú, s éreztetni fogja hatását a GDP-adatban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik