Üzleti tippek

Jön Magyarországra a 3. generációs mobil

A keddi napilapokban megjelent a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) pályázati felhívása a magyarországi UMTS frekvenciapályázatról, amelynek alapján létrejöhetnek a harmadik generációs mobiltávközlés alapjai.

A négy frekvenciablokk műszaki szempontból azonos. A pályázat eredményeként egyenként kétszer 15 MHz sávszélességű (duplex) FDD és 5 MHz sávszélességű TDD frekvenciablokk nyerhető el.
A pályázati dokumentációt szeptember 1-jétől lehet megvásárolni, és a tervezet menetrend szerint november 2-án kell benyújtani a pályázatokat. Az eredményhirdetés előreláthatólag 2004. december 1-jén lesz.

A harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás (UMTS) nyújtására kiírt pályázat újra nagy lendületet adhat a magyar távközlés fejlődésének – mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A négy Universal Mobile Telecommunitation System – UMTS blokkra kiírt pályázat kapcsán az elnök kifejtette: a nemzetközi tapasztalatok és a már itt lévő szolgáltatók jelzése alapján jó időben írták ki a tendert, mivel a tőke számára a távközlés újra vonzóvá vált.

A pályázat során az NHH a társadalmi haszon maximalizálására törekszik akkor, amikor a négy blokkot egyenként 15 évre írja ki az egyenlő esélyekkel induló szolgáltatók számára. A kiírás egyebek mellett feltételül szabja, hogy az új szolgáltatást a fogyasztók már 2006 januárjától igénybe vehessék Budapest tágan értelmezett belvárosában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik