Üzleti tippek

Drágul a távhőszolgáltatás Budapesten

admin
admin

2004. 08. 31. 00:00

Október elsejétől a háztartási célú távhőfogyasztók számára a infláció alatti mértékben, átlagosan 7,4 százalékkal, míg a nem háztartási célú távhőfogyasztók esetében 12 százalékkal drágul a szolgáltatás.

A Budapesti Távhőszolgáltató Rt. közleménye szerint az emelést az inflációs hatás mellett befolyásolta számos jogszabályi változás is, amelyek növelték a szolgáltatás költségét. Ugyanakkor a díjak növekedését mérsékli a hőtermelés fejlesztéséből és a szolgáltató költségtakarékossági intézkedéseiből eredő költségmegtakarítás.

A hőtermelés fejlesztési folyamat jövőre tovább folytatódik. A Fővárosi Közgyűlés döntése szerint az eddig 8 százalékos kedvezményben részesülő fogyasztók számára a kedvezmény 5 százalékra mérséklődik, viszont valamennyi fogyasztó számára a díjak 1,2 százalékkal kisebb mértékben emelkednek. (A fogyasztók 80 százaléka eddig nem részesült kedvezményben.) Az elkövetkező években, 2008-ig a megvalósuló fejlesztések a távhőfogyasztók fokozatosan bővülő körét fogják érinteni.

A kedvezmény mértékének további csökkentése mellett a költségmegtakarítás valamennyi budapesti távhő fogyasztó díjának növekedését is mérsékelni fogja.

Mindez azt eredményezi, hogy a lakossági távhőszolgáltatás és melegvíz-szolgáltatás éves díja áfával együtt – egy átlagos mértékű lakás esetén – 130 ezer 26 forintról 139 ezer 663 forintra nő átlagos hőfogyasztás és a lakás légtérfogata alapján történő alapdíj-fizetés mellett. A háztartási gázár-támogatásban nem részesülő, nem lakossági fogyasztók költségei nagyobb mértékben (átlagosan 12 százalékkal) növekednek.

A jövő év folyamán tovább bővül a díjkedvezményben részesülő lakossági fogyasztók köre, 2005. január 1-jétől a Kőbánya-Kispest hőkörzet mintegy 43 ezer, július 1-jétől az Újpalota és Füredi úti hőkörzetek mintegy 35 ezer háztartása, tehát 2005. júliusától már mintegy 128 ezer háztartás (a budapesti távhővel ellátott háztartások 53 százaléka) jut 5 százalék mértékű (kb. évi 7.000 Ft) díjkedvezményhez.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.