Üzleti tippek

Drágul a távhőszolgáltatás Budapesten

Október elsejétől a háztartási célú távhőfogyasztók számára a infláció alatti mértékben, átlagosan 7,4 százalékkal, míg a nem háztartási célú távhőfogyasztók esetében 12 százalékkal drágul a szolgáltatás.

A Budapesti Távhőszolgáltató Rt. közleménye szerint az emelést az inflációs hatás mellett befolyásolta számos jogszabályi változás is, amelyek növelték a szolgáltatás költségét. Ugyanakkor a díjak növekedését mérsékli a hőtermelés fejlesztéséből és a szolgáltató költségtakarékossági intézkedéseiből eredő költségmegtakarítás.

A hőtermelés fejlesztési folyamat jövőre tovább folytatódik. A Fővárosi Közgyűlés döntése szerint az eddig 8 százalékos kedvezményben részesülő fogyasztók számára a kedvezmény 5 százalékra mérséklődik, viszont valamennyi fogyasztó számára a díjak 1,2 százalékkal kisebb mértékben emelkednek. (A fogyasztók 80 százaléka eddig nem részesült kedvezményben.) Az elkövetkező években, 2008-ig a megvalósuló fejlesztések a távhőfogyasztók fokozatosan bővülő körét fogják érinteni.

A kedvezmény mértékének további csökkentése mellett a költségmegtakarítás valamennyi budapesti távhő fogyasztó díjának növekedését is mérsékelni fogja.

Mindez azt eredményezi, hogy a lakossági távhőszolgáltatás és melegvíz-szolgáltatás éves díja áfával együtt – egy átlagos mértékű lakás esetén – 130 ezer 26 forintról 139 ezer 663 forintra nő átlagos hőfogyasztás és a lakás légtérfogata alapján történő alapdíj-fizetés mellett. A háztartási gázár-támogatásban nem részesülő, nem lakossági fogyasztók költségei nagyobb mértékben (átlagosan 12 százalékkal) növekednek.

A jövő év folyamán tovább bővül a díjkedvezményben részesülő lakossági fogyasztók köre, 2005. január 1-jétől a Kőbánya-Kispest hőkörzet mintegy 43 ezer, július 1-jétől az Újpalota és Füredi úti hőkörzetek mintegy 35 ezer háztartása, tehát 2005. júliusától már mintegy 128 ezer háztartás (a budapesti távhővel ellátott háztartások 53 százaléka) jut 5 százalék mértékű (kb. évi 7.000 Ft) díjkedvezményhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik