Üzleti tippek

SME Environment – projektpélda

Az Európai Unió a 2000. évi lisszaboni csúcstalálkozóján igen nagyszabású és impozáns célt fogalmazott meg az EU6 K+F Keretprogram alapjainak meghatározásakor. Célként tűzte ki, hogy a jelenleg az Amerikai Egyesült Államok és Japán után csupán a világ harmadik legnagyobb K+F térségének számító Európa 2010-re átvegye a vezető szerepet a kutatás-fejlesztés területén mind nagyságrend, mind dinamizmus tekintetében.

Ennek egyik letéteményeként célként fogalmazták meg, hogy 2010-re az EU összes GDP-jének a 3%-át kell legalább K+F tevékenységre fordítani, amely 3% 1/3 – 2/3 arányban az állami és üzleti szféra között oszoljon meg.

A kis- és középvállalkozások fontos szereplői az európai gazdaságnak. Jelentőségüket többek között az adja, hogy a kutatásban elért innovációs eredmények a hétköznapi gyakorlatban is megjelenhetnek. A szállítmányozással, energetikai-, környezetvédelmi fejlesztéssel, foglalkozó kis- és középvállalkozások részvétele kutatás-fejlesztési projektekben különösen előnyös, mert jelentősen megnöveli az EU6 Kutatás-fejlesztési Keretprogramjában elért eredmények várható környezetvédelmi hasznát és gazdasági hatását.

A május 1.-én csatlakozott országok kis- és középvállalkozásai azonban eltérő és gyakran hiányos felkészültséggel indulnak neki a Közösségi Programok által nyújtott társfinanszírozási lehetőségek kihasználásának.

Az SME-ENVIRONMENT projekt célja, hogy egy képzéssorozat keretén belül az újonnan csatlakozott országok környezetvédelmi kis- és középvállalkozásainak hathatós segítséget nyújtson az uniós felkészülésben. A két éves időtartamú projekt a Keretprogram “Európai kutatás összpontosítása és integrálása” blokk, “Globális változások és az ökoszisztémák” tematikus prioritás keretén belül került beadásra, és 2004 februárjában került elfogadásra. A projekt a KKV-k valós igényeinek a felmérésével kezdődik, amit egy átfogó Internet-alapú képzés követ:

• Hasznos információk és ismeretek az Európai Unió 6. Keretprogramjáról (adatbázisok, hasznos linkek, help desk)
• Aktuális pályázati felhívások és határidők
• “E-learning” kurzusok a pályázatírásról, nyertes projektek menedzselésével kapcsolatos tudnivalók – sikeresen szerepelt pályázatok alapján.
• Partnerkeresés a formálódó konzorciumok részére
• Statikus és interaktív finanszírozási, jogi és menedzsment tanácsadó szolgáltatás az EU6 környezetvédelmi projektjeiben részt venni kívánó KKV-k számára.
• A képzés külön figyelmet szentel az Unió kiemelt prioritásainak (nemek közötti egyenlőség, hátrányos helyzetűek “helyzetbe hozása”)
• Konzorciumi partnerség kialakítására alkalmas fórumok létrehozása KKV-k, egyetemek, kutatóközpontok, stb. bevonásával.

A projekt célkitűzései között szerepel, hogy a kurzus végére legalább 2000 kis- és középvállalkozás részesüljön az Internetes oktatásban. A konzorcium várakozásai szerint ezek a vállalkozások a képzést
követően kb. 50 pályázatot lesznek képesek benyújtani az Európai Bizottságnak koordinátorként, valamint partnerségi szerepre további 100, a most csatlakozott országok kis- és középvállalkozása vállalkozhat majd sikerrel. Lényeges eleme a projektnek, hogy a szolgáltatás ingyenes az EU6 Kutatás-fejlesztési Keretprogramjának időtartama alatt.

A 300.000 EUR összköltségvetésű projekt konzorciumi összetétele a következő:

Koordinátor: Geonardo Kft. (Magyarország)


A GEONARDO Kft. környezetvédelmi, műszaki tanácsadással és projektfejlesztéssel foglalkozik 1999 óta. Az elmúlt évek során széleskörű tapasztalatra tett szert az európai uniós források felhasználásának terén; szinte valamennyi európai uniós forrásból nyert vissza nem térítendő támogatásokat, és lefektette azokat az alapelveket, amelyek megteremtették az európai uniós és hazai támogatások, valamint befektetői és banki finanszírozás optimális kombinációját egy-egy adott projekt megvalósítására. Két évvel ezelőtt, saját tapasztalatai alapján indította el képzési programjait. A Geonardo Kft tréningjei ma már széles skálát ölelnek át, s mint környezetvédelmi kisvállalkozás, kiválóan ismeri szegmensének igényeit, képzési hiányosságait. www.geonardo.hu

Partnerek:

1. Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ (Magyarország)

A Magyar Innovációs Szövetség kezdeményezésére, az EU PHARE program jelentős támogatásával, 1994. április 1-én kezdte meg működését az Európai Unióban már 15 éve létező Üzleti és Innovációs Központok (BIC) mintájára az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ, alapítványi formában. Az INNOSTART küldetése, hogy szolgáltatásaival, szakértelmével felkutassa a legígéretesebb innovatív projekteket, tanácsadással támogassa megvalósulásukat, piaci hasznosulásukat, és ezen vállalkozások
számára innovációs parki szolgáltatásokkal kedvező infrastruktúrát, alkotó környezetet teremtsen.
http://www.innostart.hu

2. Lifelong Learning Institute Dipoli (Finnország)

Az 1980-ban alapított intézet a Helsinki Műszaki Egyetem felnőttoktatással foglalkozó részlege. Európa egyik legjelentősebb továbbképzési intézményének közel 240 szakán évente mintegy 5000 hallgató végez műszaki, gazdasági és pedagógiai tudományterületeken. 1990 óta számos kutatás-fejlesztési és képzési projekt koordinálásáért volt felelős és több mint száz uniós támogatású technológiai-oktatási projektben partnerként is vett részt. Az Intézet napjainkban főként LEONARDO, IST és ESF programok nyújtotta lehetőségek kihasználásával foglalkozik.
http://www.dipoli.hut.fi/

3. Vienna University of Economics and Business Administration (Ausztria)

A bécsi felsőoktatási intézmény Vállalkozási és Menedzsment Tanszéke hosszú távú kutatási célként tűzte ki a kis- és középvállalatok versenyhelyzetének javítását, helytállásuk biztosítását az európai és a nemzetközi piacon. Tevékenységi kör: környezetvédelmi kis- és középvállalatok, innovációs menedzsment, vállalkozásfejlesztés, technológia-transzfer.
http://www.wu-wien.ac.at/

4. Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (Magyarország)

A Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) független, haszon-érdekelt tevékenységet nem folytató nemzetközi szervezet. A Központot az Európai Unió, az Amerikai Egyesült Államok Kormánya és a Magyar Kormány közösen hozta létre 1990-ben. Az alapító okiratot azóta további 26 ország írta alá. A REC célja, hogy támogassa a különböző környezetvédelemben érdekelt és abban szerepet játszó csoportokat, elősegítse együttműködésüket és a polgári társadalom fejlődését, részt vegyen a térség környezeti problémáinak feltárásában és megoldásában.
http://www.rec.hu

További információ kérhető a projektről:
Geonardo Kft.; Tel: 061 250 6703;
e-mail: info@geonardo.hu;

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.