Üzleti tippek

Meddő tanácskozás a termőföldekről

admin
admin

2004. 08. 30. 00:00

Szanyi Tibor, a földművelésügyi tárca politikai államtitkára másfél óra elteltével sietősen hagyta el a Nemzeti Agrárkerekasztal ülését, majd nem sokkal később Horn Péter a testület akadémikus elnöke jelentette be: úgy ültek le, hogy elfogadják a nemzeti birtokpolitikáról szóló alapvető koncepciót, ez azonban láthatóan nehéz.

A szakember szerint főleg azért, mert az egész Európai Unióban változik a birtokpolitika, köszönhetően annak, hogy a közösség épp most áll át a protekcionista agrárszemléletről a verseny- és hatékonyságalapú modellre. Ehhez tesz még néhány kérdőjelet az, hogy Magyarországon nem volt történeti fejlődés, hiszen az elmúlt száz évben számtalanszor szabdalták újra a termőföldeket.

Arról, hogy a zárt ülésen milyen megoldásokról folyt a vita, Horn Péter felhatalmazás hiányában nem árulta el. Azt azonban kijelentette: az egységes birtoknagyság fogalmát el kell felejtenünk.

“Ha valaki most hollandiai paraszt színvonalán akar élni, akkor durván 50 és 100 millió forintnak megfelelő termelési értéket előállítania, ha orchidea-farmer, akkor ehhez elég 3 hektár, ha gabonatermelő esetleg több száz hektárnyi az életképes birtoknagyság. Optimum nincs is. Teljesen téves hektárban meghatározni, csak attól függ, hogy mit csinál” – mondta Horn Péter, aki még közölte, ha tisztán szakmai döntésről lenne szó, már megtalálták volna a megoldást, azonban a demokráciában – mint minden – ez is átpolitizálódott és így bonyolult egységes álláspontra jutni. A szakember mindenesetre azt ígérte, hogy néhány hónapon belül lesz nemzeti birtokpolitikai koncepció.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.