Üzleti tippek

Lelkesen pályáznak a kkv-k

Több mint nyolcmilliárd forint támogatást ítéltek oda csak a kis- és középvállalkozásoknak.

A vállalkozások számára elérhető Európa terves kiírásokra beküldött pályázatok minőségéről kevesebb adat áll rendelkezésre, de az irányító hatóságok mindenütt viszonylag nagy hibaarányról számolnak be. De nem csak formai hibákon buknak el a nagy energiabefektetéssel összeállított pályázatok: a formai szűrőkön már átment, elbírált, összesen 1752 uniós pályázat közül 878 szervezet nyert csak. Ám a szakértők arra számítanak: a helyszíni ellenőrzéseken és a nem megfelelő számlákon a nyertesek közül is veszíthetnek.

Annak, aki még az idén pályázna, érdemes sietnie: szeptember 30-án lejár a még nyitva álló vállalkozói pályázatok zöme, amelyek csak jövőre indulnak majd újra. Igaz, volt olyan pályázat is, amelynek a beadási határidejét éppen a nagy érdeklődés miatt kellett előre hozni: mint például a kisvállalkozók műszaki-technológia fejlesztéseit támogató kiírásét, amelyre több mint háromezer pályamű érkezett. A szálláshelyfejlesztésre pályázható regionális turisztikai támogatásra pedig már júniusban lejárt a beadási határidő.

A GVOP pályázatain indulók előreláthatóan már novemberben megtudják, hogy nyertek-e vagy sem, mivel a gazdasági tárca várakozásai szerint októberben lefut majd az idei utolsó elbírálási kör. (Ez alól csak azok a pályázatok jelenthetnek kivételt, amelyekhez további dokumentumokat vagy ellenőrzéseket kér a pályázatok feldolgozását végző Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. A többi operatív program vállalkozói pályázatain indulóknak azonban a jelek szerint tovább kell majd várniuk az eredményhirdetésre: az agrárprogram pályázatai közül még egyet sem fogadtak be, s az összes többi programban is csak néhány száz pályázatról született eddig döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik