Üzleti tippek

Kamarai elnökök szerint csökkentek a félelmek az EU-csatlakozás után

Erőteljesen csökkentek a gazdasági szereplők félelmei az Európai Unió bővítésével kapcsolatban – ezt állapították meg öt közép-európai ország gazdasági kamaráinak az elnökei Salzburgban.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az osztrák, a cseh, a szlovák és a szlovén gazdasági kamarák elnökeivel tartott kétnapos salzburgi találkozón egyetértettek abban: nem változott jelentős mértékben a vállalkozások helyzete, és nem igazolódtak azok a félelmek, hogy az EU bővítését követően sok cég megy tönkre, vagy kerül majd lehetetlen helyzetbe. Parragh kiemelte, Salzburgban úgy értékelték, hogy a következő időszakban egyre inkább érezhető lesz az EU-bővítés előnyeinek a hatása.

A kamarai elnök elmondta, hogy arról is véleményt cseréltek a találkozón, hogyan tudnának együtt dolgozni az öt ország kamarái az európai piacon, hogyan tudnák ott erősíteni egymást. Annak a véleményének adott hangot, hogy ebben a térségben lehetőség van a határokon, akár a több ország határain is átnyúló programok megvalósítására. Példaként osztrák-magyar, illetve osztrák-magyar-szlovák együttműködést nevezett meg konkrét projektekben.

Parragh tájékoztatást adott arról, hogy október végén Bécsben lesz az európai kamarák szövetségének a tanácskozása, amelynek előkészületeiről is szó volt Salzburgban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik