Üzleti tippek

Nyugat-Németország a nemzetközi bérrangsor élbolyában

Nyugat-Németország a béreket tekintve változatlanul a nemzetközi élbolyban foglal helyet – tette közzé felmérésének eredményét kedden a kölni Institute der deutschen Wirtschaft (IW).

A 27,09 eurós órabérrel a nyugatnémet gazdaság a harmadik helyen állt 2003-ban Norvégia (28,15 euró) és Dánia (27,33 euró) után. A többi versenytársnál – például Franciaországban, Japánban, vagy az Egyesült Államokban – 20 euró, vagy ennél kevesebb az órabér. Kelet-Németország 16,86 eurós órabérrel az utolsók között foglal helyet.

Az IW szakértői szerint még nagyobb a különbség az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott közép-kelet-európai országok esetében: még a leggazdagabb új EU-tagországban is a németországinak csak az egyhatoda, 4,30 euró volt az órabér. 2003-ban a régi tartományokban átlagosan 36 százalékkal volt magasabb az órabér, mint a főbb versenytársaknál, egy évvel korábban még csak 28 százalék volt a különbség.

Rontotta német gazdaság versenypozícióit az is, hogy tavaly már 11,96 eurót tett ki az egy órára vetített bér mellékköltség, hasonló nagyságrendű bérteher csak Belgiumban van

Ajánlott videó

Olvasói sztorik