Üzleti tippek

Lendületben az építőipar

admin
admin

2004. 08. 19. 00:00

Idén az első hat hónapban az építőipari termelés 7,6 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Júniusban munkanap-tényezővel kiigazítva 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 1,9 százalékkal volt magasabb, mint idén májusban.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése júniusban 7,8 százalékkal emelkedett, míg az első hat hónapban összesen 14,6 százalékkal volt magasabb az előző évi alacsony bázisnál. Az épületgépészeti szerelés termelése és a befejező építésé az előző évi szinten volt. Az épületgépészeté júniusban 14,3 százalékkal emelkedett, a befejező építésé 17,1-el csökkent. Az épületek építésének volumene júniusban 1,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 14,3 százalékkal nőtt. Az év első hat hónapjában mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett (az épületeké 3,3 százalékkal, az egyéb építményeké 14,7 százalékkal).

Az autópálya-építési szerződések miatt nőtt a szerződések volumene

Az építőipari vállalkozások júniusban kétszer nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 38,7 százalékkal, az egyéb építményeké – az egy évvel korábbi nagyarányú visszaesés után – több mint két és félszeresére emelkedett. A kiugró növekedés az autópálya-építésekre júniusban aláírt szerződések eredménye. A hó végi szerződésállomány volumene az elmúlt hónapokban kötött nagyértékű szerződéseknek köszönhetően 43,4 százalékkal magasabb a 2003. júniusinál, ezen belül az épületeké 19,3 százalékkal, az egyéb építményeké 56,9 százalékkal emelkedett.

Észak-Magyarországon és az alföldön építkeztek leginkább

A legalább öt főt foglalkoztató szervezetek termelése január–júniusban valamennyi régióban növekedett. Legnagyobb mértékben az észak-magyarországi és a dél-alföldi székhelyű szervezetek termelése nőtt
(19,2, illetve 14,4 százalékkal).

Egy év alatt 3,8 százalékkal drágult az építőipar

Tavaly júniushoz képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,8 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,5 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,4 százalékkal voltak magasabbak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.