Üzleti tippek

Vendéglátóhelyek – majd mindenhol gond van

Átlagosan 65 forinttal károsítanak meg bennünket a vendéglátóhelyeken. Legalábbis erre derült fény az idegenforgalmi főszezonban eddig végzett ellenőrzésekből. A fogyasztóvédelmi hatóság mintegy négyezer vendéglátóhelyet látogatott meg, amelyek harminc százalékánál azt tapasztalták, hogy az Európai Unió által szigorúan előírt élelmiszer-biztonsági rendszert még csak most kezdik kiépíteni.

Minden második üzletben, vendéglátóhelyen hibádzik valami. Ez azt jelenti, hogy az egy évvel korábbi időszakhoz képest nem változott semmi, hiszen akkor és most is a vállalkozók fele fittyet hány a játékszabályokra. Emiatt idén az első hat hónapban már 450 millió forintot meghaladó szabálysértési, minőségvédelmi, reklámfelügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot kellett kivetniük az ellenőröknek. 

Sok helyen például az itallapon szereplő márkás pálinkák helyett rossz minőségű kommersz italokat szolgálnak fel emelt áron. Az üdítőitaloknál sem mehetünk biztosra, mert dzsúsz megnevezés alatt olyan gyümölcslevet kínálnak, amelyekben a gyümölcstartalom az öt százalékot se nagyon éri el. Ráadásul a vendég által kért háromdecis italt sok esetben két deciliteres pohárban szolgálják föl. Az ilyen és hasonló trükkökből kifolyólag az ellenőrök kiszámolták, hogy átlagosan 65 forinttal károsítják meg a vendégeket az éttermekben, büfékben. 

Az ellenőrzött vendéglátóhelyek harminc százalékában még csak most kezdtek hozzá az EU által szigorúan megkövetelt élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásokat tartalmazó, úgynevezett HACCP rendszer kiépítéséhez. Ahol viszont már alkalmazzák, ott több helyen nem vezetik rendesen a nyilvántartást, nem végeznek veszélyellenőrzéseket, és még lehetne folytatni a sort. A fogyasztóvédelmisek tapasztalatai szerint az ugyancsak kötelezően előírt gyártmánylapokat sem töltik ki a vendéglátóhelyeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik