Üzleti tippek

Nem lesz búzaexport? – Európa szerte sok a búza

Áll a búzaexport, sőt még korábban megkötött szerződéseket is visszamondtak a külföldi kereskedők, miután szerte Európában rekordtermést jelentenek.

A búza aratása a szokottnál később, de augusztus közepére befejeződött az egész országban. A szaktárca felmérése szerint a kalászos gabona mennyisége eléri a 8 millió tonnát. Ebből a búza 5,8 millió tonna. Ez a mérték a nyolcvanas évekig megszokott volt ugyan, a kilencvenes évek eleje óta viszont már kimagaslónak számít. Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára lapunknak elmondta: a kukoricával, napraforgóval és repcével együtt számított termés meghaladhatja az idén a 16,5 millió tonnát is.

Az évtizedes rekordnak számító termést ugyanakkor szinte lehetetlen eladni. A búzapiac áll, a termelők viszont nem engednek a tonnánként 22-24 ezer forintos árból. Abban reménykednek ugyanis, hogy a novembertől induló uniós intervenció során óriási termésükért a tonnánkénti 26 ezer forintnál többet is kaphatnak majd.

A hazai nagy gabonavásárlók, a malmok és takarmánykeverők egyelőre nem nyilatkoznak áraikról.

Makay György szerint az export gyakorlatilag áll, csak néhány ezer tonnás tételekben szállítanak a délvidéken, a határ túloldalán lévő malmoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik