Üzleti tippek

Horvát üdülőt vesznek a magyarok

Bár még nincs tíz éve, hogy magyar állampolgárok megkötések nélkül vehetnek ingatlant külföldön, vásárlási szokásaink már meg is változtak. A korábbi sláger Florida helyett ma már Spanyolország és Horvátország a legkedveltebb befektetési célpont.

Horvátország elsősorban közelségének, könnyű megközelíthetőségének (vonattal vagy autóval egyaránt gyorsan el lehet jutni déli szomszédunk legtöbb részére), s nem utolsósorban tengerpartjának köszönheti népszerűségét – mondta a Napi Gazdaságnak Radó András, az Otthon Centrum Holiday nemzetközi kereskedelmi igazgatója. Elmondása szerint a magyarok Spanyolországban és Olaszországban elsősorban az apartmanokat keresik, míg Horvátországban a 60-80 négyzetméteres apartmanok és 15-25 millió forintos – sok esetben felújításra szoruló – kőházak iránt van érdeklődés.

Bár a magyar állampolgárok csupán 1996. január 1-je óta juthatnak megkötések nélkül külföldön ingatlanhoz, az azóta eltelt rövid idő alatt már szinte minden tekintetben meg is változtak vásárlási szokásaink. Kezdetben szinte kizárólag a befektetési céllal ingatlanra vadászók alkották a keresleti oldalt, később egyre nagyobb lett az üdülési célból vásárlók aránya. Az első vevők a tengerentúli befektetésben látták a legbiztosabb lehetőséget. Az Egyesült Államokban, azon belül is elsősorban Floridában igen sok magyar vásárolt ingatlant. Az árak ugyan magasabbak voltak az itthoniaknál, a hitelfeltételek viszont igen jók és ráadásul az ingatlanok bérbeadása jövedelmező és jól szervezett volt már akkor is.

Mára alábbhagyott az amerikai ingatlanvásárlási láz a magyarok körében. Ennek egyrészt az az oka, hogy sokkal közelebb is találni befektetési szempontból hasonlóan jó helyeket, másrészt a 2001. szeptemberi terrortámadások sokakat elriasztottak a távoli országtól. Az évek során egyre kedveltebbé váltak a Magyarországhoz közelebb lévő országok, mint például Spanyolország, illetve Horvátország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik