Üzleti tippek

Környezetvédelmi felülvizsgálati kezdeményezés a MGYOSZ-nál

Az elmúlt időszak környezetszennyezéssel járó balesetei miatt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter az ipari vállalatok biztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségénél (MGYOSZ).

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében tudatja, hogy a miniszter a cégek gyártási technológiáinak, biztonsági előírásainak vizsgálatát, továbbá kárelhárítási terveik ellenőrzését tartja szükségesnek. A közlemény szerint a környezetvédelmi hatóságoktól független vizsgálat célja, hogy az utóbbi időszakban bekövetkezett környezetszennyezésekhez hasonló esetek lehetősége csökkenjen.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy az elmúlt időszakban Törökbálinton következett be a petárdaraktár robbanása miatt légszennyezés, Dorogon fáradt olaj és oldószer okozott vízszennyezést, Gyömrőn pedig vegyi anyag szivárgása vezetett környezetterheléshez. “Ezekben az esetekben az egyedi felelőtlenség, néhány vállalat hanyagsága az ipar egészére, és így a MGYOSZ tagjaira is rossz fényt vethet” – olvasható a közleményben.
A tárca szerint ezért közös érdek, hogy erősödjön a lakosság bizalma az iparvállalatok működése iránt, ebben a munkában a tárca szívesen együttműködik a szövetséggel. A levélben Persányi Miklós hangsúlyozza, hogy a lakosság környezeti biztonságát tekintve az iparvállalatok felelőssége kiemelkedő, a folyamatos önellenőrzés elengedhetetlen.

A miniszter kérte a környezetre legjelentősebb hatást gyakorló 86 magyarországi ipari és mezőgazdasági cég vezetőjét is arra, hogy a környezeti balestek előidézése szempontjából jelentős kockázattal működő vállalatok esetében ellenőrzéseiket tegyék gyakoribbá – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik