Üzleti tippek

A GVH büntetőjogi szankciókkal sújtaná a kartellezőket

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény módosítását tűzte napirendre. A kartellezést esetlegesen büntetőjogi eljárással kívánják szankcionálni. Új megoldást jelenthet az üzletág leválasztása – írja a Világgazdaság.

Tóth Tihamér, a GVH elnökhelyettese, a versenytanács elnöke szerint a kartellező cégek szankcionálása külön figyelmet érdemel a versenytörvény módosító egyeztetései során. Utalt rá, hogy a cégvezetők ezentúl nemcsak versenyjogi, de büntetőjogi felelősségre vonásban is részesülhetnek.

Az erőfölénnyel visszaélőket eddig két módon büntette a versenyhivatal: megbírságolta a szervezetet, illetve eltiltotta a törvénybe ütköző magatartástól. Az eltiltás viszont nem mindig járt sikerrel, mert a szankcionált cégek gyakran újra elkövették a szabálytalanságot. Ennek következménye, hogy a négy éve már felmerült, de ki nem dolgozott megoldás újra napirendre került: az úgynevezett leválasztás szankciójának bevezetése, ami a cég egy üzletágának leválasztását vagy eladását jelentené.

A cég előző évi nettó árbevételének tíz százaléka szerint kiszabott bírságmaximum szintén jelent problémákat a szabályozás során. Visszaélésre ad lehetőséget, hogy ha egy meglévő cégcsoport hoz létre új vállalkozást, mert így nem lehet számolni az új részleg előző évi eredményével. A csupán hazai forgalmat figyelembe vevő törvény akkor sem képes hatékonyan fellépni, ha magyar cégek más országok cégeivel működnek együtt.

A versenytanács elnöke szerint olyan módosítást kívánatos kialakítani, ami nem köti meg a közös piacot is védeni kívánó hazai verenyhatóság kezét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik