Üzleti tippek

A fővárosi idegenforgalom fogyasztóvédelmi ellenőrzése

A fővárosban 266 vendéglátó üzletet ellenőriztek a nyári idegenforgalmi főszezonban a fogyasztóvédők július 30-ig, az ellenőrzött boltok 68 százalékánál találtak jogsértést.
A fővárosi fogyasztóvédelmi felügyelőség összefoglaló jelentésében szerepel, hogy a szabálysértések miatt összesen 11 millió 435 forint pénzbírságot szabtak ki és két üzlet bezárását kezdeményezték. Kötelezésre szóló határozatot 84 esetben adtak ki HACCP-rendszer alkalmazásának, szeszesitalok helyes megnevezésének hiánya miatt.

A vendéglátóhelyek ellenőrzésének tapasztalatai azt mutatták, hogy 11 esetben nem tájékoztatták a vendégeket a nyitvatartási időről, 31 üzletnél hiányos, vagy egyáltalán nem volt ártájékoztató a bejáraton kívül. Próbavásárlás során hét esetben károsították meg a vásárlót hamis méréssel, túlszámlázással, összesen 1.005 forint értékben. A legmagasabb összegű vásárlói megkárosítás 302 forint volt, a legalacsonyabb pedig 18 forint. Ezen kívül megállapították, hogy összesen 592 forint szervizdíjat is felszámoltak.

A helyszínen az áruk, köztük az alapanyagok, adalékok, késztermékek eredetét tíz üzletben a vezetők nem tudták beszerzési bizonylattal igazolni. Az élelmiszer-biztonsági szempontok vizsgálatakor 11 üzletben találtak a felügyelők lejárt minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági idejű termékeket. A fagylalt és jégkrém forgalmazásának ellenőrzésekor 96 vendéglátó egységből 3-nál találtak minőségmegőrzési időn túli forgalmazást.

A fogyasztóvédők 15 kereskedelmi szálláshelyet ellenőriztek és 40 százalékuknál találtak kifogásolni valót. Működési engedéllyel mindegyik kereskedelmi egység rendelkezett és tevékenységét ez alapján végezte. Szabálytalanságot a fogyasztók korrekt tájékoztatása tekintetében találtak a fogyasztóvédők, mert az árakat nem írták ki a hivatalos magyar pénznemben, nem adták meg pontosan, hogy az árak milyen szolgáltatásokat tartalmaznak, nem informálták a vendéget a szálláshelyen fizetendő idegenforgalmi adóról és annak kedvezményeiről.

A kereskedelmi szálláshelyek ellenőrzésekor három esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki 550 ezer forint értékben, s egy esetben 30 ezer forint szabálysértési bírságot állapítottak meg. A felügyelőség az utazási irodákat egész évben folyamatosan vizsgálja, a nyári főszezoni ellenőrzéskor két esetben tapasztaltak jogosulatlan utazásközvetítői tevékenység végzését. Egy esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki 200 ezer forint értékben, illetve szabálysértési bírságot róttak ki ugyancsak egy esetben 20 ezer forint értékben.

A mutatványosok ellenőrzésekor a Vidám Parkban és a Sziget Fesztiválon 44 berendezés biztonságát nézték meg, valamennyi rendelkezett érvényes tanúsítvánnyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik