Üzleti tippek

Utazási irodák: alacsony a piaci árszint

A magyarországi utazási irodák működésében alapvető problémák nincsenek, ám a verseny következtében egyre csökkenő árak miatt a cégeknek óvatosaknak kell lenniük az utazások tervezésénél – mondta Békefi Veronika, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke.

A szervezet kiutazási bizottságának vezetője az Eurotours csődbejelentése kapcsán nyilatkozott az MTI-nek. Az Eurotours utazási irodát hivatalból törölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) Engedélyezési és Közigazgatási Hivatala, miután a társaság csütörtökön csődöt jelentett.

Békefi Veronika közölte, hogy a Eurotours nem tagja a MUISZ-nak, ezért a szervezetnek nincsenek közvetlen információi a cégről. Az alelnök megjegyezte, nem volt arra utaló jel, hogy az Eurotours tönkremenne, ráadásul nem a főszezon közepén. Véleménye szerint a vállalat fizetésképtelenné válásában valószínűleg közrejátszott a piacon kialakult alacsony árszint, emellett feltételezhető, hogy a cég a korábbi években adósságokat halmozott fel.

Békefi Veronika rámutatott, hogy a piacon az utazási ajánlatoknál olyan alacsony árszint tapasztalható, amely hosszú távon aligha tarthatók. “Az utazási irodák viszonylag kis tőkeigényű vállalkozások, viszont éppen ezért nehezebben viselik a nagyobb piaci kockázatokat. A tartósan alacsony árakon folyó versenyhez egyre jelentősebb tőkeháttérre van szükség” – hangoztatta az alelnök.

Rámutatott: ugyanakkor az idegenforgalomban a teljes csődbe ment utazási irodák aránya alacsonyabb az összes működő irodához képest, mint más ágazatokban tapasztalható. “Mivel egy utazási iroda fizetésképtelenné válása általában azzal jár, hogy az utasok hazajuttatása körülményesen oldható csak meg, ezért a média révén nagyobb közfigyelmet kap” – vélekedett Békefi Veronika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik